Ny enkät visar att många har svårt att öppna läkemedelsförpackningar
Hem MEDICINTEKNIK Ny enkät visar att många har svårt att öppna läkemedelsförpackningar

Ny enkät visar att många har svårt att öppna läkemedelsförpackningar

Publicerat av: Redaktionen

Många människor kämpar med sax och kniv varje dag för att få upp sina läkemedelsförpackningar, andra ger upp och tar helt enkelt inte sin medicin.

”Vår enkät visar att läkemedelsbranschen måste ta problemen på allvar”, säger Lotta Håkansson, förbundsordförande för Reumatikerförbundet.

En av de som dagligen behöver läkemedel är Katarina Järvborn, som har levt med aggressiv reumatisk sjukdom (JIA) sedan hon var 12 år.

Eftersom hon själv inte kan få upp sina läkemedelsförpackningar får hon be sina familjemedlemmar att öppna dem åt henne.

– Det har hänt att jag har skadat mig när jag har försökt få upp läkemedelsförpackningar med händerna. Förut använde jag mina tänder för att öppna dem, men nu har jag en käkledsprotes på höger sida som gör att jag inte kan röra käken som tidigare, säger hon.

Ny enkät visar att många har svårt att öppna läkemedelsförpackningar

Katarina Järvbom

Hon berättar att hennes barn i dag är stora, så hon behöver inte tänka barnsäkert just nu;

– Men förr när jag hade små barn så använde jag mig av en dosett för att själv kunna ta medicin, utan att behöva ha en annan vuxen närvarande som kunde öppna förpackningarna.

Vissa som svarat på Reumatikerförbundets enkät säger att de låter en öppnad läkemedelsförpackning förbli öppen, i stället för att återförsluta den. Andra häller upp innehållet i en annan förpackning/burk, vilket äventyrar barnsäkerheten. Allt görs för att slippa upprepade problem, när en förpackning väl har öppnats.

En överväldigande majoritet (92 procent) av de som svarat på enkäten säger att de ibland har svårt att öppna läkemedelsförpackningar. Över 20 procent av respondenterna uppger att de har problem med detta varje dag.

– Även om enkäten har riktat sig till personer som kan ha svårt med rörligheten i händerna tycker vi att siffran är anmärkningsvärd. Det är ju samtidigt en grupp som ofta behöver läkemedel varje dag, säger Lotta Håkansson.

Hon påpekar att det finns hjälpmedel att ta till, men att det kan vara svårt att hitta rätt.

– Det är inte så enkelt för exempelvis äldre med handsvaghet att googla runt på nätet och beställa blisteröppnare eller vad det nu kan vara som behövs. Många lever ensamma och vet inte vart de ska vända sig för att få hjälp. Det är så klart oerhört viktigt att förpackningarna är barnsäkra. Men vi måste också se till att äldre kan öppna sina läkemedelsförpackningar, säger hon.

Information om enkäten

Reumatikerförbundet har gjort en öppen medlemsenkät via utskick och via Reumatikerförbundets hemsida. Enkäten har också har spridits av flera andra patient- och pensionärsorganisationer. Antalet respondenter var 2 245. Enkäten är inte statistiskt säkerställd utan ska ses som en fingervisning om hur hanteringen av läkemedelsförpackningar kan upplevas av förbundens medlemmar.

Enkätsvar läkemedelsförpackningar

Här är de frågor vi ställde i vår enkät om läkemedelsförpackningar och resultatet av enkätundersökningen redovisade i procent. Vi har också tagit med några fritextsvar från de som svarat på enkäten för att synliggöra problematiken för människor som har svårigheter att öppna sina läkemedelsförpackningar.

Händer det att du har problem att öppna läkemedelsförpackningar?

Ja 92 %

Nej 7 %

Hur ofta händer det?

Varje dag 22 %

En gång i veckan 31 %

En gång i månaden 27 %

Mer sällan 19 %

Vad gör du när du inte kan öppna din läkemedelsförpackning?

Ber anhörig om hjälp 39 %

Använder verktyg som finns i hemmet 38 %

Använder hjälpmedel 11 %

Använder tänderna 5 %

Ber apotekspersonal om hjälp 3 %

Ber grannar om hjälp 1 %

Vilka verktyg använder du?

Sax 28 %

Kniv 28 %

Tång 21 %

Annat 15 %

Skruvmejsel 4 %

Tänderna 1 %

När du fått upp förpackningen, vad gör du sedan?

Stänger och hoppas kunna öppna själv nästa gång 41 %

Låter den vara öppen 31 %

Häller över innehållet i en annan förpackning/burk 26 %

Har det hänt att du inte tagit din medicin på grund av att du inte fått upp förpackningen?

Ja 14 %

Nej 85 %

De 14 % som svarade att det har hänt att de inte tagit sin medicin på grund av att de inte fått upp förpackningen fick svara på följande fråga:

Har detta resulterat i ett försämrat hälsotillstånd?

Ja 48 %

Nej 51 %

Har du skadat dig när du försöker få upp en svåröppnad läkemedelsförpackning?

Ja 25 %

Nej 74 %

De 25 % som uppgav att de skadat sig när de försökt få upp en förpackning fick följande fråga:

Behövde du då söka vård för din skada?

Ja 1 %

Nej 99 %

Vi frågade också vilka läkemedelsförpackningar som respondenterna hade störst problem att öppna och dessa förpackningstyper var de som flest uppgav sig ha problem med:

• Barnsäkra läkemedelsburkar som öppnas genom att trycka och vrida på locket samtidigt

• Läkemedelsburkar med ring av plats som inre skyddsbarriär

• Blisterförpackningar

• Flaskor och pipetter för ögondroppar

Citat från personer som svarat på enkäten:

  • För mig ligger problemet i alla blisterförpackningar. Har en ”uttryckare” men det är ändå pilligt och tidskrävande. Oftast finns läkemedlet också på burk, men då ingår det inte i högkostnadsskyddet.
  • Jag har problem med många förpackningar och har blivit tvingad att byta till DosPac.
  • Har artros i fingrarna och det gör skitont att trycka ut tabletterna.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>