Läkemedelsrobotar snart ett måste inom hemsjukvården
Hem TEKNIK Ny undersökning: Läkemedelsrobotar snart ett måste inom hemsjukvården

Ny undersökning: Läkemedelsrobotar snart ett måste inom hemsjukvården

Publicerat av: Redaktionen

För att kommunernas hemsjukvård ska hinna med framtidens patienter behövs läkemedelsrobotar.

Det visar en ny undersökning från medtech-bolaget iZafe.

Läkemedelsrobotar placeras ut hemma hos patienterna för att säkerställa att rätt medicin tas i rätt tid.

Idag använder färre än hälften av Sveriges kommuner läkemedelsrobotar men det kommer behöva ändras om framtidens vårdbehov ska kunna mötas. Det visar en ny undersökning från medtech-bolaget iZafe som gått ut till Sveriges kommuner.

­– Vi ser i undersökningen att det finns ett stort, framtida behov av teknik som kan underlätta för personalen i hemsjukvården. Samtliga kommuner som besvarat enkäten tror att användandet av läkemedelsrobotar kommer öka och nästan 70 procent av kommunerna svarar att det är avgörande för en framtida, god patientsäkerhet, säger Anders Segerström, vd på iZafe som producerar läkemedelsroboten Dosell.

Ny teknik i en förändrad demografi

Andra anledningar till den förväntade ökningen som framkommer i undersökningen är kostnadsskäl, förbättrad patientsäkerhet och brukarens självständighet. Framtidens demografi kommer innebära att färre behöver ta hand om fler och i en vårdkontext där patienterna också ska bo hemma längre är självständighet och patientsäkerhet viktiga faktorer.

Läkemedelsrobotar snart ett måste inom hemsjukvården

Anders Segerström, vd på iZafe som producerar läkemedelsroboten Dosell

– Den demografiska utvecklingen är redan påbörjad men kommer accelerera under de kommande årtiondena. Det kommer att krävas en hel del ny teknik för att hantera den situationen, inte minst inom läkemedelsdistribution. Den här undersökningen visar att kommunerna delar den bilden, nu behöver vi tillsammans se till att den teknik som redan finns börjar implementeras, säger Anders.

 

 

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>