Akiram Therapeutics banbrytande cancerforskning stöds med 6 MSEK från Erling-Perssons Stiftelse
Hem NYHETERCANCERVÅRD Akiram Therapeutics banbrytande cancerforskning stöds med 6 MSEK från Erling-Perssons Stiftelse

Akiram Therapeutics banbrytande cancerforskning stöds med 6 MSEK från Erling-Perssons Stiftelse

Publicerat av: Redaktionen

Akiram Therapeutics, ett svenskt bioteknikbolag specialiserat på molekylär strålbehandling, meddelar att bolagets grundare, professor Marika Nestor och hennes forskargrupp vid Uppsala universitet har beviljats 6 miljoner kronor av Erling-Perssons Stiftelse.

Finansieringen kommer att bidra till ett innovativt forskningsprojekt som syftar till att utveckla nya radioläkemedel för behandling av aggressiv cancer och stärka Akirams kommande fas I-studie på människa, planerad till 2024.

Akiram Therapeutics banbrytande cancerforskning stöds med 6 MSEK från Erling-Perssons Stiftelse

Erling Persson

Akiram Therapeutics har utvecklat 177Lu-AKIR001, en ny molekylär strålbehandling som är utformad för att ansamla terapeutisk strålning på cancerceller och samtidigt minimera skador på frisk vävnad. ADC innebär att en antikropp binds till ett läkemedel, vilket förbättrar behandlingens precision och effektivitet. Akirams terapi har potential att bli den första behandlingen i sitt slag för olika typer av cancer, inklusive avancerad sköldkörtelcancer, huvud- och halstumörer samt lungcancer.

Läkemedelskandidaten har framgångsrikt genomgått säkerhets- och effektivitets-prövningar i prekliniska studier, och teamet förbereder sig nu för en klinisk fas I-studie som är planerad att starta under 2024.

Anslaget från Erling-Perssons Stiftelse, som ska delas ut under tre år, innebär värdefullt stöd och resurser för att göra forskningsprogrammet och den kliniska prövningen mer robust och effektiv. Det kommer också att underlätta forskningsarbetet med att optimera behandlingsstrategier och utöka räckvidden till fler cancertyper.

Professor Marika Nestor leder initiativet och samlar ett multidisciplinärt expertteam inom nuklearmedicin, medicinsk fysik, onkologi, radiofarmaci och translationell utveckling. En del av anslaget kommer även att användas för att utöka forskargruppen med nya tjänster och därigenom stärka kompetensen inför den första fas 1-studien.

“Detta anslag är ett tydligt bevis på vårt åtagande att utveckla banbrytande cancerbehandlingar. Det generösa stödet från Erling-Perssons Stiftelse gör det möjligt för oss att fortsätta arbeta mot vårt mål att erbjuda hopp och potentiella behandlingar till de som drabbats av obotlig cancer”, säger Marika Nestor, vd och medgrundare av Akiram Therapeutics.

Erling-Perssons Stiftelse bildades till minne av H&M-koncernens grundare Erling Persson. Genom att stödja tvärvetenskapliga initiativ och projekt som knyter samman olika samhällssektorer strävar stiftelsen efter att främja innovation och samhällsnytta.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>