Mens efter ett kejsarsnitt – detta kan du förvänta dig
Hem HÄLSA Att få mens efter ett kejsarsnitt – detta kan du förvänta dig

Att få mens efter ett kejsarsnitt – detta kan du förvänta dig

Publicerat av: Redaktionen

En kvinna kan föda barn på olika sätt; vaginalt eller med ett planerat, akut eller omedelbart kejsarsnitt, beroende på hur bråttom det är att få ut barnet ur magen.

Blir kejsarsnittet akut eller omedelbart kommer detta ofta som en överraskning för de kvinnor som räknat med en vaginal förlossning.

Vad kan man förvänta sig den första tiden efter ett kejsarsnitt och vad händer med mensen?

Under postpartum, de första 6-8 veckorna efter en förlossning, och under återhämtningen efter ett kejsarsnitt är vaginala blödningar och flytningar vanliga. Dessa kallas för avslag och förekommer vid både kejsarsnitt och vaginala förlossningar. Avslaget kommer från det sår som moderkakan lämnat efter sig efter att den lossnat från livmoderväggen.

Mens efter ett kejsarsnitt – detta kan du förvänta digAvslaget är vanligtvis kraftigare de första dagarna efter förlossningen och minskar sedan i takt med att livmodern drar ihop sig till sin normala storlek. Under de 4-6 veckorna som det är vanligt att blöda kan även färg, lukt och konsistens på avslaget att variera. När livmodern dra ihop sig är den vanligt att känna en molande smärta, detta känns ofta mer för omföderskor samt om en ammar. Det finns dock vissa symtom som en ska vara uppmärksam på och som kräver ytterligare bedömning av vårdpersonal.

Sök vård om du upplever något av följande symptom:
  • Mycket kraftiga blödningar – blödningar som är betydligt tyngre än vad du normalt är van vid, och du behöver byta ditt mensskydd efter bara ett par timmar.
  • Stark smärta – smärta som hindrar dig från att utföra normala dagliga aktiviteter, som inte lättar efter receptfril smärtlindring eller som håller dig vaken på natten.
  • Feber – varken avslag eller den första mensen efter förlossningen ska orsaka feber.
  • Ovanliga flytningar – flytningar från slidan är normala efter förlossningen. Men om flytningen blir gul/grön till färgen eller är förknippad med en dålig lukt rekommenderas ytterligare bedömning.
  • Långvarig blödning – blödning som kvarstår längre än sex veckor efter förlossningen, eller en mens som varar längre än vanligt (mer än 10 dagar).
  • Utebliven mens – om menstruationen inte kommit tillbaka inom sex månader hos kvinnor som inte ammar, bör detta utredas ytterligare.

När mensen kommer igång igen är det inte ovanligt att den upplevs annorlunda mot innan graviditeten.

”När mensen återkommer efter att ha fött barn, oavsett hur en fött, kan den skilja sig från hur den var före graviditeten. De kvinnor som genomgått ett kejsarsnitt kan uppleva små skillnader mot de som genomgått en vaginal förlossning. Den första tiden efter ett kejsarsnitt är det vanligt att mensen blir rikligare och det är inte ovanligt med starkare mensvärk. Detta är sannolikt förknippat med den läkningsprocess som krävs efter ett kejsarsnitt, eftersom att det tar tid för snittet i livmoderväggen att läka helt” säger INTIMINAs medicinska expert, Dr Susanne Unsworth, allmänläkare och specialist på klimakteriet och kvinnohälsa.

Väljer en att amma sin bebis kan detta göra att menstruationen uteblir eftersom amning hämmar själva ägglossningen. Kvinnor som helammar kan upptäcka att mensen inte kommer tillbaka förrän de börjar amma mindre regelbundet eller slutar helt. Väljer en att delvis eller helt flaskmata sin bebis kan mensen komma tillbaka redan 4-6 veckor efter förlossningen.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>