Capitainer AB tillkännager samarbete med AstraZeneca
Hem MEDICINTEKNIK Capitainer AB tillkännager samarbete med AstraZeneca

Capitainer AB tillkännager samarbete med AstraZeneca

Publicerat av: Redaktionen

Det svenska medicinteknikbolaget Capitainer AB tillkännager idag ett forskningssamarbete med AstraZeneca.

AstraZeneca R&D Göteborg kommer att använda en ny produkt från Capitainer för att utveckla protokoll för biomarkörer som är relevanta för AstraZenecas kliniska läkemedelsprogram.

Målet för samarbetet är att med Capitainers nya kort för egenprovtagning av cellfritt blod utveckla protokoll för biomarkörer som är relevanta för AstraZenecas kliniska läkemedelsprogram.

Det innebär möjligheter att implementera nya patientcentrerade provtagningslösningar.

Att implementera kvantitativa mikroprovtagningsmetoder på distans ger en möjlighet att förändra hur klinisk forskning bedrivs inom läkemedelsindustrin och har många fördelar, enligt Tasso Miliotis, Associate Principal Scientist på AstraZeneca.

”Konventionella kliniska prövningar kräver att patienter fysiskt tar sig till provtagningsenheten. Mikroprovtagning på distans i patienters hem kommer att minska patientbördan och möjliggöra inkludering av patientkategorier som inte nås idag och därmed förbättra patientmångfalden. Hemprovtagning kommer också att möjliggöra mer frekvent datainsamling vilket kommer att förbättra besluten vid läkemedelsutveckling”, säger Tasso Miliotis, Associate Principal Scientist på AstraZeneca.

Capitainer är först med att kunna presentera en egenprovtagningsprodukt som automatiskt separerar celler från helblod. Provet tas genom ett stick i fingret och provtagningskortet, CapitainerCF (CellFree), mäter automatiskt upp en exakt volym cellfritt blod och överför det till en pappersskiva där det torkas. Kortet med provet kan transporteras till laboratoriet i rumstemperatur.

Capitainer AB tillkännager samarbete med AstraZeneca”CapitainerCF möjliggör provtagning på distans av analyter som kräver plasma/serumliknande vätskor idag. Vår nya teknik är nu fullt utvecklad och vi inleder produktionen. Vi är glada över att ha AstraZeneca som en av våra första partners att använda sig av vår nya produkt som snart kommer att presenteras på marknaden”, säger Anna Ohlander, R&D Manager på Capitainer.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>