Dynamic Code och Kry fördjupar samarbete om kvinnohälsa
Hem MEDICINTEKNIK Dynamic Code och vårdgivaren Kry fördjupar samarbete om kvinnohälsa

Dynamic Code och vårdgivaren Kry fördjupar samarbete om kvinnohälsa

Publicerat av: Redaktionen

Bakteriell vaginos (BV) och Candida är mycket vanligt bland kvinnor och orsakar obalans bland underlivets bakterier.

Något som många kvinnor inte känner till är att obehandlad BV kan skapa fertilitetsproblem och komplikationer under graviditet.

Nu fördjupar Dynamic Code och vårdgivaren Kry sitt samarbete och möjliggör säker diagnos via självprovtagning i hemmet.

Bakteriell vaginos är vanligt bland kvinnor och drabbar mellan var femte till tionde kvinna, som har mens. Symptomen är besvärande och det kan vara svårt att skilja dem från Candida (svamp i underlivet). För att hitta rätt behandling är det därför viktigt att ta reda på vad problemen beror på. Många kvinnor upplever svårigheter att få hjälp med sina besvär, dels för att besvären inte alltid tas på allvar samt att dagens metoder för diagnostik kräver speciell utrustning och erfarenhet för att ställa rätt diagnos. Något som saknas hos många allmänläkare ute på vårdcentralerna.

– Att få hjälp med sina besvär är inte alltid enkelt eftersom kvinnor slussas mellan barnmorskor, gynekologer och hamnar till slut hos allmänläkare inom primärvården och det är där som det oftast blir fel då man inte alltid har tillgång till gyn-stol, mikroskop eller rätt erfarenhet för att ställa rätt diagnos. Vi har en patenterad lösning för att upptäcka bakteriell vaginos via självprovtagning i hemmet, säger Anne Kihlgren, grundare av Dynamic Code.

Dynamic Code har sedan flera år samarbetat med Kry för olika diagnostiska tester. Nu utökas samarbetet genom att implementera Dynamic Codes test i Kry’s vårdflöde, vilket innebär att ännu fler patienter kan få hjälp med sina besvär.

– Vi gör det enklare och säkrare för våra patienter att få en säker diagnos på besvär där man misstänker bakteriell vaginos och Candida. Efter ett kostnadsfritt videosamtal med en av våra barnmorskor skickas ett diskret test hem till patienten som tas i hemmamiljö. Det skickas sedan till Dynamic Codes labb för analys och vid positivt svar så hjälper vi till med rätt behandling. Det här gör det så mycket enklare och bättre för patienten, säger Olga Stevens som är barnmorska på Kry.

Europeiskt patent för egenutvecklad algoritm

För att påvisa en vaginalflora associerad med BV har Dynamic Code utvecklat en egen algoritm för att detektera denna. Nu har Dynamic Code erhållit ett europeiskt patent för metoden som kan användas som hjälpmedel för att diagnostisera BV. Patentet är godkänt i Sverige och håller på att valideras i ett flertal europeiska länder.

Emilie Erhardt Winiarski, nytillträdd vd på Dynamic Code hoppas att den här typen av tester kan inspirera övrig sjukvård att tänka nytt kring metoder för provtagning för att säkerställa diagnos:

Dynamic Code och Kry fördjupar samarbete om kvinnohälsa– Trots att det nu finns säkra metoder med provtagning för att säkerställa diagnos för BV och Candida hänvisar fortfarande dagens riktlinjer till mer osäkra sätt att ställa diagnos. Här ligger vården efter i utvecklingen vilket drabbar många kvinnor som inte får hjälp med sina besvär. Vi hoppas att övrig sjukvård inspireras av vårt samarbete med Kry, säger Emilie Erhardt Winiarski.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>