Blekinge region har i samverkan med kommunerna upphandlat Dermicus för effektiv hantering av svårläkta sår
Hem NYHETERE-HÄLSA Blekinge region har i samverkan med kommunerna upphandlat Dermicus för effektiv hantering av svårläkta sår

Blekinge region har i samverkan med kommunerna upphandlat Dermicus för effektiv hantering av svårläkta sår

Publicerat av: Redaktionen

Gnosco har vunnit en upphandling för införande av den digitala plattformen Dermicus för svårläkta sår i Blekinge.

Avtalet är det första i sitt slag för en region i samverkan med kommuner i ett län och sträcker sig över flera år.

Förutom att tillhandahålla Dermicus som plattform ingår även utbildning och implementeringsstöd.

Fokus är på användarvänlighet och tidseffektivisering med hög säkerhet för att ge en bättre vård.

– Vi har i flera år genom olika forskningsprojekt och i samarbete med en rad olika vårdgivare anslutna till kvalitetsregistret RiksSår utvecklat och utvärderat Dermicus för svårläkta sår, ett område där det finns stor potential till förbättrade vårdkedjor, besparingar och kvalitetsförbättringar. Vi är otroligt glada för detta avtal och att vi kunnat möta Blekinges krav för införande av digitalt system i kombination med deras vårdprocess för svårläkta sår. Avtalet med Region Blekinge i samverkan med kommunerna i Blekinge är det första i sitt slag kring breddinförande av en dedikerad sårplattform i Sverige, säger Peter Kinhan, vd Gnosco.

Dedikerad telemedicinsk sårplattform
Blekinge region har i samverkan med kommunerna upphandlat Dermicus för effektiv hantering av svårläkta sår

De senaste årens arbete med att skapa nya nationella vårdförlopp för svårläkta sår passar bra ihop med dedikerade systemlösningar och digitala plattformar för just sår. För att möjliggöra effektiva och kvalitativa patientprocesser behövs också ett flexibelt och anpassat systemstöd, vilket är precis det som Dermicus är. Blekinge som under många år legat i framkant när det kommer till sårbehandling, genom exempelvis kvalitetsregistret RiksSår och dedikerade sårteam, kommer nu få ytterligare systemstöd för effektivering, ökad kvalité och kunskapsspridning.

– Vi gör denna satsning för att förbättra omhändertagandet av individer med svårläkta sår för att öka det psykiska och fysiska välbefinnandet och livskvaliteten för målgruppen. Genom att öka kompetensen inom sårbehandling hos personal i den regionala och kommunala primärvården förväntar vi oss förbättrad behandling av patienter med sår och snabbare sårläkning. Vi vill även utveckla ett gemensamt arbetssätt mellan kommunal och regional verksamhet, säger Nina Åkesson, distriktssköterska, Region Blekinge.

Att implementera ett system i den här omfattningen för både region och kommun kräver en plattform som kan möta omfattande kliniska och tekniska krav. Den digitala plattformen Dermicus driftas hos en svensk hostingleverantör.

– Vi är oerhört stolta över att få förtroende att införa Dermicus i Blekinges vårdprocess för svårläkta sår. Vi har gjort betydande investeringar i Dermicus som plattform för att säkerställa att den möter kraven som ställs vid denna typ av upphandling. Blekinge blir nu den tredje region i Sverige som upphandlat Dermicus för ett breddinförande, och det första avtalet som omfattar både regional- och kommunal primärvård. Dermicus som en helhetslösning innefattar även support och implementeringsstöd. Genom att regionens specialister kommer konsulteras på distans, delas kompetens lättare och blir mer resurseffektiv med målsättning att ge patienter en bättre sårvård, säger Daniel Eliasson, Dermicus COO, Gnosco.

Kort om Dermicus och teledermatologi

Dermicus är en digital plattform inom teledermatologi och består av en smartphoneapplikation, och webbapplikation. Patientinformation och bilder som till exempel hudförändringar eller sår som i Blekinges fall, samlas in i primärvården eller inom kommunal vård av sjukvårdpersonal, och bedöms sedan av en eller flera specialister på distans. De återkopplar med en beskrivning, diagnos och/eller rekommendation om hur patienten bäst handläggs. Dermicus möjliggör att patienter kan diagnostiseras med kortare ledtider och bidrar även till att höja kunskapsnivån hos vårdpersonal. Att använda distans -eller telemedicin för kommunikation, bildöverföring och dialog kring svårläkta sår möjliggör samarbeten inom det nära sårteamet, mellan region och kommun, primär- och sekundärvård.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>