Uppmärksamma Internationella IBD-dagen – AbbVie nylanserar hemsida som stöd till de som lever med IBD
Hem HÄLSA Internationella IBD-dagen

Internationella IBD-dagen

Publicerat av: Redaktionen

Den 19 maj, uppmärksammas Internationella IBD-dagen världen över för att öka kunskapen om inflammatoriska tarmsjukdomar samt hylla alla de som kämpar med sin sjukdom.

Att förbereda sig, känna till sina rättigheter och veta vad man ska fråga efter under ett vårdbesök är inte alltid enkelt.

De flesta har många funderingar och drömmer om att bli fri från sina symtom men vet inte hur vägen dit kan se ut.

Vår hemsida AlltomIBD.se erbjuder allmän information om IBD samt konkreta tips på hur man som patient kan bli mer delaktig i mötet med vården och göra sin röst hörd.

Närmare en procent av Sveriges befolkning lever med en inflammatorisk tarmsjukdom (IBD), i första hand ulcerös kolit och Crohns sjukdom. Att leva med en kronisk sjukdom som IBD har stor påverkan på livet. En rapport från Mag- och tarmförbundet pekar på att det finns en stark önskan hos de drabbade om att bli sedd och förstådd, inte minst inom vården.* Varje patient har unik kunskap om sig själv och sina behov, förväntningar och resurser, men detta behöver lyftas och synliggöras i mötet med vården för att möjliggöra en delaktighet från patientens sida.

Uppmärksamma Internationella IBD-dagen – AbbVie nylanserar hemsida som stöd till de som lever med IBDPå vår nylanserade patientsida AlltomIBD.se har vi samlat och kontinuerligt fyller på med värdefulla tips, information och annat intressant om inflammatoriska tarmsjukdomar som är utanför den medicinska expertisen. Man kan exempelvis ta del av en samtalsguide som är tänkt att fungera som stöd inför och under vårdbesöket. Det är viktigt att tala med sin läkare och resten av vårdteamet om sina behov, funderingar och att gemensamt sätta upp behandlingsmål. Hemsidan har dessutom fått ett helt nytt avsnitt om slemhinneläkning, som är ett centralt mål idag vid behandling av IBD.

Att känna sig sedd, hörd och respekterad är en förutsättning för trygghet och delaktighet i vården. Dags att prata IBD!

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>