Världsledande forskning bakom bolaget – nu ansluter Neores till UBI för att ta nästa steg globalt
Hem NYHETERFORSKNING Världsledande forskning bakom bolaget – nu ansluter akademiska spinoff Neores till UBI för att ta nästa steg globalt

Världsledande forskning bakom bolaget – nu ansluter akademiska spinoff Neores till UBI för att ta nästa steg globalt

Publicerat av: Redaktionen

2019 vann forskargruppen bakom FoU-bolaget Neores både Athenapriset och Medtech4Health Innovation Award för sin innovation rPAP, ett andningshjälpmedel som hjälper för tidigt födda barn.

Nu ansluter Neores till Umeå Biotech Incubator för att ta nästa steg som bolag.

– Neores är en akademisk spinoff och vår ambition har aldrig varit att tjäna pengar eller expandera.

Men ska vi nå ut bredare med vår produkt behöver vi bli mer som ett vanligt bolag, säger Thomas Drevhammar, vd för Östersundsbolaget.

Thomas Drevhammar, enhetschef och anestesiläkare på Östersunds sjukhus samt docent i anestesi och intensivvård på KI, driver en forskargrupp som har utvecklat en ny och skonsam teknik för att ge andningsstöd till nyfödda barn som inte klarar av att andas på egen hand. Tillsammans med Baldvin Jonsson och Snorri Donaldsson, professor respektive post-doc på KI, och Kjell Nilsson, pensionerad narkosläkare och uppfinnare i Östersund, har forskargruppen utvecklat tekniken rPAP, som i många fall kan ersätta respiratorvård, en behandling som kan ge kroniska skador på de känsliga lungorna hos för tidigt födda barn.

Prototyper produceras i Östersund

Det är Thomas och Kjell som ritar och producerar protoyper i Östersund, där de har ett par 3D-printers och en kamfräs till sitt förfogande. Kjell var för övrigt en av två svenska läkare som på 1980-talet uppfann Infant Flow, som är en av de mest använda varianterna inom svensk neontalvård i dag.

2019 prisades forskargruppen bakom rPAP dubbelt för sin forskning då de mottog både Athenapriset och Medtech4Health Innovation Award.

2021 publicerades forskargruppens studie i JAMA Pediatrics, den högst rankade barntidskriften i USA. Det är den första studien som tittar på stabilisering av extremt för tidigt födda barn där man använder näsprongs och ett tryckstabilt system för återupplivning. Studien har genomförts på 250 barn (på sju sjukhus i sex länder) födda före vecka 28 och den visar att systemet leder till färre intubationer och är säkert.

rPAP finns på marknaden i dag och tillverkas och säljs av Inspiration Healthcare i Storbritannien. Det är ett av standardsystemen på Karolinska sjukhuset och används på flera sjukhus i Sverige. Det används också i England och finns tillgängligt i stora delar av Asien samt i Australien även om användandet inte är utbrett.

Utvecklingspotential i bolaget

Forskningen och produktutvecklingen bakom rPAP är av högsta klass men för bolaget som tillhandahåller produkten, Neores, finns det en stor utvecklingspotential.

Thomas Drevhammar är både vd och styrelse i Neores, men han har sitt absolut främsta fokus på forskningen och kliniken och han inser att det behövs adderas kompetens till bolaget för att kunna utveckla det.

– Vår forskargrupp är bäst i Sverige på vårt lilla område och vi tillhör topp fem eller tio i världen. Företaget har aldrig tagit in pengar för att bedriva forskning eller utveckling utan all vår forskning är akademisk. Vi är kliniker och forskare i Östersund och på Karolinska i vår forskargrupp och sedan använder vi bolaget som en avställningsyta för idéer, säger Thomas Drevhammar.

– Vi har aldrig haft ambitionen att synas eller tjäna pengar men nu vill vi att Neores ska bli mer som ett vanligt bolag. Vi behöver få en bättre struktur och få in rätt kompetens i bolaget som har erfarenhet av det regulatoriska, vet hur man gör om man måste ta in kapital, förhandla med de stora bolagen eller hur man kan ta sig till USA, säger han.

Ett av Neores mål är att ta sig in på den amerikanska marknaden.

– Ska rPAP få stor inverkan på neontalvården måste det finnas tillgängligt i USA, konstaterar Thomas Drevhammar.

– Vårt mål är enkelt, det är att produkten ska finnas i hela världen men det är en utmaning att nå dit. Det är, och ska också vara, en konservativ och trög marknad där varje läkare har en åsikt om den ny utrustning och återupplivning.

”Ett världsledande bolag inom sin nisch”

Andreas Lindberg är Business Coach på Umeå Biotech Incubator och han ser fram emot samarbetet med Neores.

– Neores är ett världsledande bolag inom sin nisch och deras styrka ligger i sin starka förankring i kliniken och forskningen. Man ser behov och utvecklingsmöjligheter och är duktiga på att snabbt gå från idé till prototyp och har sedan unika möjligheter att göra kliniska studier på sina produkter. Inte ens stora kapitalstarka bolag har möjligheten att göra det som Neores gör, säger Andreas och fortsätter:

Världsledande forskning bakom bolaget – nu ansluter Neores till UBI för att ta nästa steg globalt

Anestesiläkaren Thomas Drevhammar är vd för FoU-bolaget Neores, som tagit fram innovationen rPAP, ett andningshjälpmedel för för tidigt födda barn.

– Men att gå från spetsforskning till att driva ett bolag som också ska lyckas nå ut med sina innovationer på världsmarknaden kräver delvis andra kompetenser och en annan struktur än vad de besitter idag. Där ser vi att vi kan hjälpa Neores så att de blir en starkare aktör på marknaden och blir ett livskraftigt företag med potential att leverera livräddande innovation till sjukvården under många år framöver.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>