Under årets SAPPHIRE NOW-evenemang i Orlando, USA, lanserades SAP Connected Health Platform. Lösningen ska bidra med att skapa effektivare vårdtjänster genom att göra strategiska samarbeten möjliga.
Med plattformen som grund kan ett brett ekosystem av partners, utvecklare, forskare och hälsoorganisationer arbeta tillsammans för att påskynda innovativa och patientcentrerade lösningar inom vården som både tar ett helhetsgrepp och minskar kostnaderna.
Vårdkostnaderna fortsätter att öka – inte bara i Sverige utan globalt. Data från klinisk och genetisk forskning liksom hälsouppgifter från sakernas internet förväntas femdubblas innan år 2020. Den stora mängden information kommer att skapa nya möjligheter att använda data på ett strategiskt sätt för att personanpassa vården.
– Vi hoppas kunna bidra med att öka innovationstakten genom att skapa ett globalt ekosystem för vården där många aktörer kan samverka. Tanken är att den enskilda patienten ska få en bättre och mer individuellt anpassad behandling samtidigt som kostnaderna kan reduceras, säger Christina von Bergen, ansvarig för lösningar till hälsovården på SAP Sverige.
– Med SAP Connected Health-plattformen sätts patienten i centrum och får också mer kontroll över sina journaluppgifter. Vi ser fram emot att samarbeta med våra partners och göra den visionen verklig, fortsätter Christina von Bergen.
SAP Connected Health Platform bygger på SAP HANA och omfattar ett växande ekosystem av partners som verkar i alla delar av omsorgscykeln – från finansiärer och vårdgivare till forskare och bioteknikföretag. I dag har SAP följande erbjudanden till vårdsektorn: SAP Connected Health Platform, SAP Health Engagement och SAP Medical Research Insights solutions samt olika partnerlösningar.
– Studier av bland annat Oxford Economics visar att effektivare behandlingar och reducerade kostnader är i fokus för hälsoföretag över hela Europa. Vi tror att plattformen kan leda till ökade samarbeten runt hälsotjänster och att snabbare få ut produkter på marknaden som ger patienterna effektivare behandlingar, säger Christina von Bergen.
SAP kommer också att på längre sikt bygga nya lösningar och utöka antalet samarbetspartners i SAP Connected Health Platform. Bland nuvarande partners finns följande företag:
CancerLinQ – har jobbat med SAP för att utveckla en hälsoinformationsplattform där praxis och behandlingsinsikter för kliniker samlas. Det leder till bättre vård för cancerpatienter. Företaget är ett icke vinstdrivande dotterbolag till American Society of Clinical Oncology (ASCO) som arbetar med att koppla ihop och analysera cancerbehandlingsdata från så gott som alla tillgängliga elektroniska källor.
Castlight Health – hjälper människor att göra de bästa hälsovalen samt företag att få ut det mesta möjliga och samtidigt mäta effekterna av de hälsoförmåner man erbjuder de anställda.
Dharma Platform – hjälper vårdpersonal på fältet samt forskare med att samla in, förstå och analysera medicinsk data i krävande situationer. De senaste åren har visat hur snabbt hälsokriser kan sprida sig från att vara en lokal händelse till att bli en global utmaning. Dharma samlar in data vid källan och har verktyg för att omvandla information till verklig nytta.