Idag fördelar äldrenämnden 2021-års statliga stimulansmedel för digitalisering inom äldreomsorgen.
– Digitaliseringen är A och O för en kvalitetssäkrad framtida äldreomsorg. Nu blir fler goda idéer så som digitala fixare och upplevelser med VR-teknik verklighet i staden, säger äldreborgarrådet Erik Slottner (KD).
För digital utveckling inom äldreomsorgen har Stockholms stad tilldelats ca 10,6 mnkr i statliga stimulansmedel. I syfte att stimulera kreativitet har ett ansökningsförfarande genomförts inför fördelningen. Verksamheter inom äldreomsorgen har fått inkomma med idéer som äldreförvaltningen sedan bedömt utifrån fastställda kriterier.
– För mig är det viktigt att verksamheterna själva får vara med och komma med idéer på vad pengarna ska gå till. Vi har testat modellen med ansökningsförfaranden tidigare inom äldreomsorgen, exempelvis använder vi den när vi fördelar pengar till det uppskattade Matlyftet. Vi ser att det stimulerar kreativiteten till att skapa nya aktiviteter och insatser, och så blev även utfallet denna gång, fortsätter Erik Slottner (KD).
Medlen kommer gå till såväl kommunal som privat äldreomsorg och främja aktiviteter som på ett innovativt och långsiktigt sätt bidrar till digitalisering av äldreomsorgen.
– Pengarna kommer gå till att köpa in välfärdsteknik och annan digital utrustning till äldreboende och hemtjänst, däribland verktyg för digital signering av läkemedel, surfplattor för digitala matinköp och kommunikation med anhöriga samt VR-glasögon till virtuella utflykter. Pengarna ska också gå till kompetensutveckling, så som en sjuksköterska med särskild inriktning mot välfärdsteknik, och en välfärdstekniksamordnare. Ute i stadsdelarna har vi också ett innovativt exempel med digitala fixare som ska stötta seniorer i att använda mobil, surfplatta och dator så att de känner sig mer delaktiga och trygga i den digitala världen, fortsätter Erik Slottner (KD).
För den styrande majoriteten i Stockholms stad är digitaliseringen av äldreomsorgen en prioriterad fråga. I budgeten för 2021 görs flertalet digitaliseringssatsningar.
– I budgeten för 2021 lägger vi exempelvis 15 miljoner kronor på smarta lås i hemtjänsten, och ytterligare fyra miljoner på digitala inköp och förstudier för digital nattillsyn, inkontinensutredningshjälpmedel och GPS-larm. Med tanke på de demografiska utmaningar äldreomsorgen står inför kan jag inte nog understryka hur viktigt det är att vi prioriterar digitaliseringen redan idag. Färre ska försörja fler, och då behöver vi smartare lösningar, avslutar Erik Slottner (KD).