Virtual Reality som behandlingsmetod för patienter med schizofreni
Hem NYHETERFORSKNING Virtual Reality som behandlingsmetod för patienter med schizofreni

Virtual Reality som behandlingsmetod för patienter med schizofreni

En ny studie visar att användning av Virtual Reality, VR, kan vara en effektiv behandlingsmetod för patienter med schizofreni.

Publicerat av: Redaktionen

Enligt studien, som publicerades i tidsskriftet ”Psychiatric Times”, förbättrades patienternas symtom betydligt efter att ha använt VR-teknik under en period.

Virtual Reality, innebär att man använder en headset med en skärm för att skapa en känsla av att man befinner sig i en annan miljö. Genom att interagera med denna miljö kan patienterna öva på att hantera olika situationer och öka sin förmåga att hantera vardagliga utmaningar.

Forskarna som genomförde studien använde VR-teknik för att simulera olika sociala situationer, såsom att delta i en gruppsamtal eller att hålla en presentation inför en stor publik. Patienterna fick även möjlighet att öva på att hantera olika känslor och beteenden genom att interagera med virtuella karaktärer.

Mindre ångest och mer självsäkra

Virtual Reality som behandlingsmetod för patienter med schizofreni

Efter att ha använt VR-tekniken under en period såg forskarna en markant förbättring av patienternas symtom, inklusive minskad ångest och förbättrad förmåga att hantera stress. Dessutom rapporterade patienterna att de kände sig mer självsäkra och hade ökat självförtroende efter att ha använt VR.

”VR-teknik har stor potential att bli en viktig del av behandlingen för patienter med schizofreni, men ytterligare studier behövs för att verifiera resultaten och utvärdera hur långsiktigt effektiv behandlingen är.”, kommenterar David Grönte, överläkare i psykiatri.

”Samtidigt är det viktigt att poängtera att VR-teknik inte ersätter traditionell psykiatrisk behandling, utan bör ses som ett komplement till andra behandlingsmetoder.”, fortsätter David Grönte.

Källa:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/p…

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>