Hälsopris för sopplunch och utegympa
Hem HÄLSA Hälsopris för sopplunch och utegympa på Kåsjögården

Hälsopris för sopplunch och utegympa på Kåsjögården

Publicerat av: Redaktionen

För tionde året i rad delar Partille kommun ut ett hälsopris.

Det går till nyskapande och inspirerande insatser som bidrar till att stärka hälsan i kommunen.

Priset kan ges till enskilda personer, grupper, föreningar eller andra verksamheter.

I år finns det två pristagare.

Hälsopriset 2023 går till Mötesplats Kåsjögården och deras uppskattade sopplunch på tisdagar samt till Linda Wahlberg som ordnar utegympa på fredagskvällar. Pristagarna presenterades och hyllades på en ceremoni i Partille Herrgård den 9 maj. Prisutdelare var kommunstyrelsens och folkhälsorådets ordförande Marith Hesse (M) och kommunstyrelsens vice ordförande Thorbjörn Carlsson (S). Förutom äran, diplom och blommor får vinnarna i år också 15 000 kronor vardera.

Sopplunch på Kåsjögården

– Vi blev våldsamt överraskade och glada när vi fick veta att vi fått kommunens hälsopris, säger Staffan Lindahl, ansvarig för sopplunchen som startade i april 2022.

På bara ett år har tisdagssoppan på Kåsjögården blivit ett begrepp och en uppskattad samlingspunkt, främst för pensionärer. Vissa tisdagar har det kommit 80 till 90 gäster för hemlagad soppa och en stunds socialt umgänge. De flesta är äldre men även yngre personer har börjat hitta hit. Till exempel föräldralediga eller personer i området som arbetar hemifrån.

– Intresset har ökat trots att vi inte har gjort någon större reklam för sopplunchen. Ryktet har spridit sig från mun till mun och det visar ju att vi fyller ett behov i området, säger Heléne Aulin-Ivdal, ordförande i Mötesplats Kåsjögården som är paraplyet för de aktiviteter som ordnas av föreningen Kåsjögårdens vänner.

Vill stärka känslan av sammanhang och mening

Kåsjögårdens vänner och Mötesplats Kåsjögården arbetar för att minska ofrivillig ensamhet och utanförskap. Genom olika aktiviteter vill man skapa meningsfull gemenskap över gränser. Främsta målgruppen är personer över 65 år samt barn och ungdomar, men även andra är välkomna.

– Vi driver vår verksamhet utifrån friskhetsperspektivet. Vårt fokus ligger på att stärka det positiva som finns hos personer vi möter och i deras omgivning, säger Heléne Aulin-Ivdal.

Hälsopris för sopplunch och utegympa

Pristagare och prisutdelare av Partille kommuns hälsopris 2023 på en ceremoni på Partille Herrgård.

Aktiviteterna på Kåsjögården startade för ett par år sedan, efter att ett stort lokalt engagemang och olika finansieringslösningar, övertygat fastighetsägaren Svenska kyrkan om att inte göra sig av med byggnaden. Nu har föreningen aktiviteter i lokalerna varje vecka, måndag till torsdag. Förutom sopplunchen ordnas stickkafé, afternoon quiz, föräldrar- och babykafé och bridgespel – allt efter intresse och förmåga bland volontärerna.

Veckans höjdpunkt för många

Av föreningens alla aktiviteter är det tisdagssoppan som lockar flest besökare, och även bortom Öjersjö. Numera kommer det matgäster från hela kommunen, till och med från Göteborg. Genom ett samarbete med kommunens förebyggande verksamhet får också äldre som inte själva kan ta sig till sopplunchen möjlighet att få skjuts hit med en av kommunens aktivitetslotsar.

– För många äldre är det här en av veckans höjdpunkter. För ett tag sedan var det en gammal dam som lade handen på min arm och sa ”det är det här jag lever för”. Det kändes som den bästa belöningen man kan få, berättar Staffan Lindahl.

Verksamheten uppskattas även av de cirka femton volontärer som står för förberedelserna, köksarbetet och serveringen på tisdagarna. Entusiasmen i gruppen sprudlar. Det kokas soppa och bakas bröd och det är alltid lätt att få folk att ställa upp.

– Alla som arbetar här gör det helt ideellt och de gör det för att de tycker att det är kul. Vi är många som brinner för det här och så måste det vara, konstaterar Staffan Lindahl.

Motivering

Mötesplats Kåsjögården tilldelas Partille kommuns hälsopris 2023 med följande motivering:

”Mötesplats Kåsjögården har med ideella krafter byggt upp och möjliggjort möten mellan människor genom sin sopplunch. Varje vecka serveras den värmande måltiden som på kort tid blivit omtalad och uppskattad av många. Sopplunchen innehåller flera värdefulla ingredienser. Den mättar hungriga magar, främjar hälsa, delaktighet och livskvalitet och bidrar till gemenskap och sammanhållning – beståndsdelar som är helt avgörande för ett socialt hållbart samhälle.”

Fredagsfysen med Linda Wahlberg

– Jag blev jätteglad för det här priset. Det känns väldigt uppmuntrande, säger Linda Wahlberg, initiativtagare och ledare för den så kallade Fredagsfysen i Jonsered.

Sedan 2018 har hon bjudit in jonseredborna, och andra som vill komma, till utomhusträning vid Jonsereds idrottsplats på fredagskvällarna. Träningen är gratis och öppna för alla åldrar.

– Vi håller på en timma och använder kroppsvikten som enda belastning. Det ger bra träning och det underlättar för mig att slippa ta med utrustning. Dessutom kan jag enkelt anpassa passen efter vilka som är på plats varje gång, förklarar Linda som med en bakgrund som fysioterapeut har lång erfarenhet av att lägga upp fysisk träning för olika målgrupper.

Tillfällig uteträning gav mersmak

Ursprunget till fredagsfysen var att Friskis & Svettis i Partille vid enstaka tillfällen ordnade uteträning på olika platser i kommunen. Linda Wahlberg, som på den tiden var ledare i föreningen, tog hand om träningarna i Jonsered.

– Gensvaret blev jättebra så när Friskis & Svettis uteträningar var över fortsatte jag att bjuda in deltagarna till egna pass på fredagskvällarna, berättar hon.

Intresset för utomhusträningen fortsatte och idag är fredagsfysen ett självklart inslag för många jonseredsbor. Varje vecka under sommarhalvåret, i ur och skur, samlas träningssugna i alla åldrar och välkomnar helgen genom att göra till exempel knäböj, sit-ups och utfall tillsammans.

– Det är inte samma personer som kommer varje gång och åldrarna varierar. Jag har haft deltagare från 5 till 60 år med på passen, berättar Linda Wahlberg.

Extra populär var fredagsfysen under coronapandemin, då de flesta idrottsaktiviteter var inställda och många inte gick till sina vanliga gym.

– Under pandemin var det besöksrekord för utefysen. En gång kom det 50 personer vilket vid den tidpunkten var det maximala antalet personer som fick samlas utomhus. Numera är vi oftast mellan 15 och 20 personer, säger Linda Wahlberg.

Ger mycket tillbaka

Hittills har Linda hållit i träningarna på egen hand. Hon har ingen ersättare om hon skulle bli sjuk eller vara bortrest. Blir det någon ändring gör hon ett inlägg i sin Facebookgrupp Fysverket som har nästan 300 medlemmar.

– Jag försöker att inte ställa in. Vid helgdagar kan jag byta dag eller tid för träningen. Som på midsommarafton, då tränar vi på morgonen i stället för på kvällen. Jag missar gärna inte ett utepass. Det skapas så mycket energi när man tränar tillsammans, både för deltagarna och för mig som ledare, säger Linda Wahlberg.

Motivering

Linda Wahlberg tilldelas Partille kommuns hälsopris 2023 med följande motivering:

”I ur och skur leder Linda träningspass utomhus på fredagskvällarna i Jonsered. Här är alla är välkomna att delta utifrån sina egna förmågor och förutsättningar. Med gedigen kunskap, stor entusiasm och rörelseglädje stärker Linda både deltagarnas muskler och sammanhållningen i kommunen. Fredagsfysen med Linda har nu blivit lika självklar som tacos till fredagsmyset i Jonsered.”

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>