Kvinnor utgör hälften av befolkningen.
Kvinnor har gett liv åt varenda människa på den här planeten.
Ändå har kvinnors hälsoproblem länge försummats av ett hälso- och sjukvårdssystem som utformats av och för män.
Hälsoskillnaderna mellan könen är väldokumenterade, vi vet till exempel att att kvinnor får vänta längre på akuten än män, som kvinna löper en sju gånger större risk att få en felaktig diagnos vid en hjärtinfarkt och tre gånger större risk att dö av en hjärtinfarkt. INTIMINA ställde sig frågan: Hur skulle det se ut om forskningen och finansieringen av kvinnors hälsa hade varit lika stor som männens? Svaret går att finna i INTIMINAs jämställdhetsindex 2023.
Tillsammans med den brittiska författaren Sarah Graham (Rebel of the Bodies) har det svenskgrundade intimhälsoföretaget INTIMINA tagit fram ett nytt jämställdhetsindex för 2023 där man tittat på hur Storbritannien hade sett utan om kvinnor var lika prioriterade som män i allt från hälsa, sex och relationer till karriärer och ekonomi.
Hur annorlunda skulle kvinnors liv egentligen vara i en värld utan hälsoskillnader mellan könen? Till exempel skulle kvinnor inte förlora så många som 31 miljoner arbetsdagar per år på grund av klimakteriet och PMS. Och det här är bara menstruations- och reproduktionsfrågor. Om klyftan mellan könen och hälsan skulle avlägsnas inom alla aspekter av kvinnors hälsa skulle fördelarna för kvinnor, samhället och ekonomin bli betydligt större, inte bara för kvinnor utan för alla.
– Utmaningarna är komplexa och djupt rotade inte bara i Storbrittanien, utan globalt. Med denna rapport kan uppmuntra alla – från företag och vårdgivare till regeringar och individer – att notera den förändring som måste ske och vidta åtgärder, säger Sarah Graham, författare av boken Rebel of the Bodies.
I den här rapporten har vi fokuserat på INTIMINAs huvudområden menstruell och reproduktiv hälsa. Vi har undersökt effekterna av hälsoskillnaderna mellan könen när det gäller kvinnors privatliv och yrkesliv, men vi har också tittat på hur det påverkar det brittiska samhället i stort. Det är dock värt att notera att hälsoskillnaderna mellan könen finns inom alla områden av hälso- och sjukvården.
Detta påverkar även behandlingen av alla patienter som tilldelades kvinnligt kön vid födseln, inklusive transmän och icke-binära personer. De förutsägelser som görs i denna rapport utgör därför bara en ögonblicksbild av hur en värld utan hälsoskillnader mellan könen skulle se ut. I verkligheten skulle effekterna i hela samhället kunna bli ännu större och mer djupgående än de exempel som ges här.