Kaspersky, ett ledande globalt företag inom cybersäkerhet och digital integritet, lanserar nu en omfattande cybersäkerhetspolicy för anställda med bioniska enheter.
Policyn, som troligtvis är den första i världen, är framtagen för att underlätta för anställda som använder bioniska enheter och minska säkerhetsriskerna kring dem.
Human augmentation, där teknik kan ersätta eller förstärka delar av människokroppen, är på stark frammarsch och då särskilt bioniska enheter, (som kan innefatta chipimplantat till exempel NFC-biochip, bioniska proteser för armar, ben eller inre organ, såväl som konstgjorda sensoriska organ till exempel synproteser och hörapparater). I en undersökning Kaspersky nyligen genomförde framkom det att två tredjedelar av vuxna i Europa kan tänka sig att förbättra eller förstärka kroppen med teknik eller elektroniska implantat.
Samtidigt som human augmentation är ett intressant och innovativt område har både cybersäkerhetsexperter och branschen framfört farhågor. Vissa experter är oroade över att för lite uppmärksamhet ägnas åt säkerheten för bioniska enheter. Dessutom visar undersökningen att nästan 88 procent är rädda för att deras kroppar kan hackas av cyberkriminella. Den bristande medvetenheten kring ämnet kan leda till osäkerhet i användandet och att en säker utveckling inom området hämmas.
Kaspersky har kontinuerligt undersökt potentialen med human augmentation och även utvärderat säkerhetsutmaningarna som kan möta människor när tekniken blir en allt viktigare del av våra liv. Efter öppna diskussioner beslutade företaget att adressera behovet av säkerhetsreglering och har nu utformat en cybersäkerhetspolicy för att begränsa säkerhetsriskerna med bionisk teknik för företagsnätverk.
Dokumentet beskriver ett framtida scenario där anställda som använder sig av human augmentation-teknik blir allt vanligare på arbetsplatser och innefattar också Kasperskys egna tester med verkliga biochip-implantat hos anställda.
Policyn har utvecklats av Kasperskys säkerhetsexperter, vilken reglerar användningen av bioniska enheter inom företag och syftar till att minska cybersäkerhetsriskerna för verksamheter som bioniska enheter kan innebära. Det föreslagna dokumentet tar upp hela företagets infrastruktur och alla dess affärsenheter, inklusive hela inpasseringssystemet, såväl som administrativa processer, underhållsprocesser och användningen av automatiserade system. Policyn ska tillämpas på både anställda och vikarier, samt även innefatta anställda hos tredje part som tillhandahåller tjänster till företaget. Alla dessa faktorer syftar till att förbättra cybersäkerheten i företagsinfrastrukturen.
- Human augmentation är ett växande teknikområde som faktiskt inte är särskilt väl utforskat, säger Marco Preuss, Director of Kaspersky’s Global Research & Analysis Team (GReAT) i Europa. Därför tar vi nu ett första steg mot att öka klarheten kring användningen av tekniken och hur säkerheten för den säkerställs. Vi tror att för att skapa en säkrare digital värld framöver måste vi digitalt säkra framtiden för human augmentation idag.
Cybersäkerhetspolicyn som Kaspersky initierat erbjuder en rad standardiseringsprocesser, som förbättrar säkerheten och inkluderar anställda som använder bioniska enheter när de är på kontoret. Ett av de viktigaste målen med initiativet är att engagera den globala IT- och augmentation-gruppen i diskussionen och fortsätta att samarbeta kring ytterligare steg i utvecklingen av säkerhet för human augmentation. Detta inkluderar att säkerställa digital integritet för bioniska enheter, sätta olika rättighetsnivåer för tillgång till lagrad information och minska alla hot relaterade till människors hälsa.
Elektroniska system som efterliknar levande system eller som baseras på biologiska material