Region Östergötland satsar på digital patologi från Sectra
Hem NYHETERCANCERVÅRD Region Östergötland satsar på digital patologi från Sectra

Region Östergötland satsar på digital patologi från Sectra

Publicerat av: Redaktionen

Region Östergötland satsar på digital patologi från Sectra – ett steg mot kortare väntetider i cancervården – Sectra

Region Östergötland satsar fullt ut på digital patologi genom att investera i en lösning för lagring, granskning och delning av digitala patologibilder från Sectra (STO: SECT B). Regionens mål med investeringen är snabbare vård av cancerpatienter där patologin har en central roll i diagnos och behandling. 

Universitetssjukhuset i Linköping har en av Sveriges första digitala patologiavdelningar. Sedan maj 2014 har tre läkare vid Patologen i Linköping provat Sectras IT-lösning för patologi. Lösningen rullas nu ut på bred front och alla 20 patologer som jobbar i Linköping kommer att få möjlighet att granska undersökningar digitalt.

1– Jag läser alla mina fall digitalt och känner mig väldigt trygg med det, säger Anna Bodén överläkare och patolog vid Universitetssjukhuset i Linköping. Sectras lösning är snabb, lätt att använda och mycket stabil, en förutsättning då vi granskar stora volymer och snabba svar är avgörande för en bra cancervård.

Med hjälp av datorteknik får patologerna tillgång till nya verktyg som stöttar det diagnostiska arbetet, vilket ger bättre kvalitet i granskningen. Tack vare en central lagringslösning är bilderna alltid tillgängliga vilket bland annat gör det enklare att granska undersökningar på distans och att diskutera med andra experter, något som kan vara avgörande vid komplexa cancerfall.

En viktig faktor är att Sectras digitala patologilösning bygger på samma infrastruktur som Sectras lösning för att hantera radiologiska bilder (Sectra PACS) som sedan tidigare används på Radiologen i Region Östergötland. Detta möjliggör ett fördjupat samarbete mellan radiologer och patologer, två nyckelfunktioner i en effektiv cancervård, och möjliggör bland annat multidisciplinära ronder, en del i så kallad integrerad diagnostik. Dessutom minskar sjukhusens underhålls- och driftskostnader.

IT-lösningen för patologi som nu införs i Region Östergötland bygger på resultaten från ett stort svenskt forskningsprojekt inom digital patologi där både Region Östergötland och Sectra deltar. Projektet drivs av Centrum för medicinsk bildvetenskap och visualisering (CMIV) vid Linköpings universitet och ett tiotal vårdgivare deltar i projektet.

Sectra patologilösning visas på Nordic Symposium on Digital Pathology som hålls den 3-4 november i Linköping.

Varför digital patologi

På en patologiavdelning analyseras vävnadsprover och kroppsvätskor för att hitta orsaken till patienternas symptom. Resultaten vägleder diagnos, uppföljning och behandling av olika sjukdomar. Det råder dock stor brist på patologer samtidigt som en åldrande befolkning och mer specialiserad diagnostik medför att volymerna och kraven ökar. En digitalisering av vävnadsprover kan leda till kortare väntetider, säkrare diagnostik och en effektivare resursanvändning.

Fokus på cancervård

För att vårdgivare ska kunna ge en bättre, snabbare och mer patientcentrerad vård erbjuder Sectra system och tjänster för sammanhållen hantering och lagring av alla typer av medicinska bilder. I första hand för stora bilddiagnostiska enheter såsom radiologi, mammografi och patologi men även inom andra avdelningar där medicinskt bildmaterial används. Medicinska bilder för cancerdiagnostik går som en röd tråd genom Sectras erbjudande.

Inom cancerdiagnostiken är patologen och radiologen nyckelavdelningar och bilder från de två verksamheterna är centrala för en effektiv cancervård. Båda dessa medicinska discipliner är ytterst beroende av att ha tillgång till adekvat klinisk information för att kunna tillhandahålla korrekta svar och rapporter till ansvarig läkare, kirurg, onkolog och patient. Inom patologi erbjuder Sectra en komplett lösning för primärdiagnostik, där både lagringslösningar och en avancerad granskningsarbetsstation ingår.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>