Budgetbeslut i Stockholm drabbar idéburna äldreboenden
Hem ÄLDREOMSORG Budgetbeslut i Stockholm drabbar nu idéburna äldreboenden

Budgetbeslut i Stockholm drabbar nu idéburna äldreboenden

Publicerat av: Redaktionen

Det budgetförslag som nu ligger för beslut i Stockholm får stora konsekvenser för stadens idéburna verksamheter, bland annat inom äldreomsorgen.

Det påverkar deras medarbetare och brukarna som verksamheterna är till för.

 Det finns risk för att beslutet leder till ökad utsatthet för de äldre och nedlagda verksamheter.

Fremia har, tillsammans med Famna, skrivit till den politiska ledningen i Stockholms stad för att försöka påverka beslutet.

– Ersättningsuppräkningarna i Stockholm ligger långt under kostnadsutvecklingen inom vård och omsorg, och beräknade löneökningar enligt kollektivavtal. Det är särskilt allvarligt för idéburna verksamheter, som inte har stora rörelsemarginaler att ta av utan använder alla tillgängliga resurser i verksamheten. De kan inte heller, som stadens verksamhet ofta gör, gå med underskott om ersättningen inte täcker verksamhetens kostnader. Många organisationer har inte något större eget kapital som de kan ”övervintra” på, säger Karin Liljeblad, senior branschexpert hos Fremia.

Många av Stockholms idéburna verksamheter, som äldreboenden och LSS-verksamheter, är oroade för vilka konsekvenser de kraftigt försämrade ekonomiska förutsättningarna får. Allra störst är oron för dem som de idéburna verksamheterna är till för; brukarna. Konsekvenserna riskerar att bli ökad isolering och ohälsa för boende på LSS gruppbostad, ökad ensamhet och mindre glädje för de boende på vård- och omsorgsboende, särskilt för dem som inte har anhöriga som besöker dem.

– Vi välkomnar att Stockholms politiska ledning i den politiska inriktningen för budgeten för 2023 slår fast att staden ska främja idéburen äldreomsorg. Men ambitioner om att främja idéburen verksamhet måste gå hand i hand med hållbara ekonomiska förutsättningar, säger Ulrika Stuart Hamilton, generalsekreterare hos Famna.

I en skrivelse uppmanar Fremia och Famna den politiska ledningen i Stockholms stad att kompensera de idéburna verksamheter som drivs på stadens uppdrag för de kraftiga kostnadsökningarna. Flera av de idéburna organisationer som driver äldreboenden i Stockholm – Bräcke diakoni, Danvikshem, Edsätrahemmet, Ersta diakoni, Löjtnantsgården, Stockholms sjukhem och Stora Sköndal –har skickat en egen skrivelse till staden i samma syfte.

Budgetbeslut i Stockholm drabbar idéburna äldreboenden

– Stockholms stad måste ta sitt huvudmannaansvar för de små och stora idéburna verksamheter som bedrivs på stadens uppdrag, säger Karin Liljeblad, senior branschexpert hos Fremia.

– Det är inte rimligt att förutsätta att organisationerna ska klara att bedriva fortsatt verksamhet av god kvalitet med så kraftigt försämrade ekonomiska förutsättningar. Stockholms stad måste ta sitt huvudmannaansvar för de små och stora idéburna verksamheter som bedrivs på stadens uppdrag, så att de finns kvar även efter denna ekonomiska kris, säger Karin Liljeblad.

Beslut fattas i fullmäktige i Stockholms stad 12–13 december.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>