Klinisk genetik och patologi, medicinsk service, har kammat hem priset Diabasen, Region Skånes pris för systematiskt förbättringsarbete inom den offentligt drivna vården.
Vinsten består av ett konsthantverk i diabas och 120 000 kronor.
Klinisk genetik och patologi får priset för sitt arbete med införande av digital bild. Inom ramen för projektet har verksamheten bland annat infört nya arbetssätt, gjort genomgripande förändringar under pågående klinisk verksamhet, optimerat labbprocessen och infört nya tekniska lösningar – till exempel integration mellan labbdatasystem och bildhanteringssystem.
Insatserna har bland annat resulterat i minskade väntetider i vården genom förbättrade svarstider och en minskad risk för lokala variationer i svarstid och kvalitet och bättre diagnostiskt underlag i form av bilder. Genom möjlighet till direkt digital konsultation med specialist på annan ort har verksamheten dessutom ökat både patientsäkerheten och effektiviteten i arbetet.
En del i arbetet med en jämlik vård
Gunilla Bodelsson, verksamhetschef för klinisk genetik och patologi på medicinsk service, tog emot priset tillsammans med några av sina medarbetare under en ceremoni i Rådhus Kristianstad idag:
– Det känns fantastiskt, säger en glad Gunilla Bodelsson. Förbättringsarbetet har skapat förutsättningar för att arbeta mer samordnat, effektivt och patientsäkert – vilket gett många positiva effekter både för patienter och personal.
Gilbert Tribo (L), regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, var den som delade ut priset:
– Jag vill rikta ett stort grattis till klinisk genetik och patologi för deras utmärkta insatser som gör en stor skillnad för såväl patienterna som personalen. Det är ett hedersbetyg till verksamheten, där man med patientens bästa i fokus har gjort en stor resa som lett till en bättre vård för fler skåningar, säger Gilbert Tribo (L), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne, stämmer in:
– Här ser vi många fina exempel kring hur vi rent konkret kan jobba med patienten i fokus och samtidigt skapa en jämlik vård, säger Pia Lundbom.
Ny teknik och förändrade arbetssätt
Juryns motivering lyder: ”Ledtid för provsvar är en avgörande faktor för diagnostiken i vårdprocessen, inte minst inom cancersjukvården. Med en tydlig målsättning att förkorta dessa ledtider och samtidigt minska de lokala variationerna, har ett omfattande, systematiskt och innovativt förbättringsarbete genomförts. Resultaten är tydliga och de tekniska lösningarna tillsammans med förändrade arbetssätt borgar för att de skall bestå och förbättras ytterligare. Ett utmärkt exempel på hur tidiga svar möjliggör tidiga beslut som kan få en direkt påverkan på vårdförloppet”.
Två hederspristagare
I samband med ceremonin delades också två hederspriser på 10 000 kronor vardera ut. De gick till Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) för deras arbete ”Digital En väg in, Buponline” och till VO Akutsjukvård och internmedicin vid Skånes universitetssjukhus (i samarbete med VO Infektionssjukdomar, Malmö stad och Primärvården i Malmö stad) för deras arbete ”Akut sjukhusvård i hemmet (mobilt sjukhusteam).