SeeWound är vinnarna av årets Medtech4Health Innovation Award.
AI-verktyget bidrar till en bättre behandling av svårläkta sår och ökar patientsäkerheten.
Innovationen är utvecklad vid Universitetssjukhuset i Linköping.
SeeWound gör det lättare att dokumentera och följa utvecklingen av svårläkta sår. Innovationen har utvecklats av ett team vid Universitetssjukhuset i Linköping och används vid sjukhusets Brännskadecentrum. Nu är förhoppningen att SeeWound kan spridas som ett heltäckande stödsystem för sårbehandling i hela Sverige.
– Utmärkelsen betyder mycket för oss eftersom den innebär ett synliggörande av vår verksamhet. Trots att svårläkta sår är ett vanligt problem i vår åldrande befolkning så är detta en eftersatt del av vården. Uppmärksamheten som priset ger betyder mycket för dessa patienter, och för oss som team betyder prissumman att vi kan fortsätta vår utveckling för att sprida SeeWound till ännu fler, säger Folke Sjöberg, professor i brännskadevård vid Linköpings universitet och överläkare Universitetssjukhuset i Linköping.
SeeWound förbättrar dokumentationen, ökar patientsäkerheten och möjliggör en mer informationsdriven och digital sårbehandling för patienter. Innovationen kan hjälpa sköterskor och läkare som dagligen arbetar med svårläkta sår i hela vårdkedjan, från kommunal verksamhet till vårdcentraler och specialistkliniker.
– Årets vinnare är ett mycket bra exempel på en innovation som utvecklats ur vårdens behov och gör det möjligt att erbjuda bättre behandlingar med hjälpsam teknik som ökar patientsäkerheten, säger Jonas Sareld, programdirektör på Medtech4Health.
Juryns motivering:
”SeeWound utses till vinnare för att det är ett innovativt projekt på ett eftersatt område där sjukvården idag ställs inför svåra beslut och patienter upplever ett stort lidande. En innovativ idé där de nominerade har använt ny teknik för att lösa problemet. De nominerade har varit drivande i att utveckla och implementera det digitala uppföljningsverktyget SeeWound för automatisk uppföljning av svårläkta sår i klinisk verksamhet. Applikationen förbättrar dokumentationen, ökar patientsäkerheten och möjliggör en mer informationsdriven och digital sårbehandling för patienter i hela Sverige. Uppföljningen blir enklare av allt från sår som behandlas i kommunal regi till vårdcentraler och specialistkliniker i regional regi.”