Hem HÄLSAPSYKISK OHÄLSA Psykiatrin satsar på digitala brukarråd

Psykiatrin satsar på digitala brukarråd

Publicerat av: Redaktionen

Coronapandemin har satt fart på digitaliseringen inom sjukvården.

Psykiatrin satsar på digitala brukarråd 2

Inte bara vårdmöten sker allt oftare digitalt. Inom psykiatrin på Akademiska har man nu börjat med digitala brukarmöten.

På Akademiska sjukhuset är psykiatrin den verksamhet där videovårdmöten ökat mest, från nio i februari till 1404 i april. Nu har det också varit premiär för digitala möten med brukarråd.

– Vi hade vårt första digitala möte 7 maj och responsen var väldigt positiv. Jag tror att mötesformen kan öka delaktigheten ytterligare när man kan koppla upp sig var man än befinner sig. Vi har redan spikat nästa möte i mitten av juni. Lösningen kommer absolut finnas kvar om föreningarna uppskattar det, säger Eva Smith, samordningschef och biträdande verksamhetschef för psykiatrin vid Akademiska sjukhuset.

Region Uppsala har antagit en strategi för digitalisering i syfte att göra vården mer jämlik och tillgänglig. Inom psykiatrin har både patienter och personal efterfrågat möjligheterna att mötas digitalt.

– Eftersom vi redan tidigare har förberett för en ökning av digitala mötesformer gick det fort att införa under våren, när covid-19-pandemin tog fart. Under perioden januari-maj har psykiatrin haft 2365 videokontakter. I april genomfördes 1404 videobesök och hittills i maj är man uppe i 593, säger Eva Smith.

Inom psykiatrin finns fem brukarråd på olika nivåer; verksamhetsövergripande, sektionsnivå och även mottagningsnivå. Råden har möten 1-2 gånger per termin samt vid specifika behov.

Vid det senaste mötet diskuterade man bland annat hur omställningen till video- och telefonmöten uppfattas av patienter och hur psykiatrin bäst kan bistå anhöriga att ha kontakt med sina närstående som vårdas inom slutenvården. I mötet medverkade en representant från ett personligt ombud och fem brukarföreningar; föreningen Balans, IFS -Intresseföreningen för schizofreni, Equal Uppsala (fd RFHL Uppsala län), OCD- förbundet och RSMH.

– Främsta syftet med brukarråden är att skapa delaktighet och inflytande från brukarföreträdare och deras närstående för att bidra till verksamheternas utveckling och förbättra vården, berättar Eva Smith. Vi har bland annat kunnat inkludera brukarråden i våra risk och konsekvensanalyser när vi har gjort förändringar i verksamheten för att belysa patientperspektivet.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>