Vem tar hem Vitalis stipendium 2022? Slutstriden står mellan tre bidrag:
Dutt n’go – digital bingogympa för seniorer.
När är det min tur? – gör väntetiden lättare att förstå på barnakuten.
Smärthjälpen – digifysisk vårdlösning för långvarigt smärtdrabbade.
Stipendiejuryn har vaskat fram de tre finalisterna som presenterar sina bidrag i var sitt videoklipp som nu sprids i Vitalis kanaler där Vitalis följare får rösta på sin favorit. Se filmerna här »
Upplösningen av finalen, där juryn fäller sitt slutliga avgörande och vinnaren får motta sitt pris, sker den 17 maj på Vitalis, Nordens ledande eHälsomöte, på Svenska Mässan i Göteborg. Finalisterna det står emellan i år är Maria Pahlberg, Skellefteå kommun, Elin Hedbrandh, Södersjukhuset och Nenad Stankovic, Smärthjälpen Sverige.
Finalbidrag 1: Dutt n’go – bryter ensamhet och förebygger fallskador
Idén föddes vid en studieresa till Skottland 2018, där projektgruppen från Skellefteå upptäckte “body boosting bingo”, alltså bingo med gympa. Då riktlinjen inom kommunens omsorg är digitalt först omvandlades idén och en plattform för digital bingoaktivitet för seniorer skapades, med stöd av Allmänna Arvsfonden. Efter en utvecklingsfas var det premiär i oktober 2021.
– Sedan dess har vi genomfört över 500 bingotillfällen med uppemot 3 000 deltagare totalt, berättar Maria Pahlberg, verksamhetsutvecklare förebyggande arbete i Skellefteå kommun, som leder projektet tillsammans med Lina Tjärnström, folkhälsostrateg och Marianne Degerman, fysioterapeut.
– Vi har fått ett fantastiskt gensvar, vilket känns väldigt bra.
Att förena bingospelet, som fått det fyndiga namnet Dutt n’go, med inslag av gymnastiska övningar har blivit succé. Seniorer samlas i grupper på äldreboenden eller föreningslokaler för att följa spelet online. Syftet är högst seriöst. Genom preventiv träning som förbättrar styrka och balans vill man förebygga fallskador, den vanligaste orsaken till att äldre skadar sig: runt 300 000 personer uppsöker varje år specialistvård efter fall. Dessutom vill man komma åt den skadliga ensamhet många upplever.
– Den kan bli som en ond spiral: man blir isolerad, passiv, känner sig utanför social gemenskap, vilket kan leda till värre saker. Det vill vi bryta.
Att vara en av finalisterna till Vitalis-stipendiet ser Maria som en stor ära.
– Det känns otroligt, detta är ju ett 100-procentigt glädjearbete! Skulle vi vinna blir Discoveryn en väldigt spännande innovationshjälp för att se hur långt vi egentligen kan ta det här.
Finalbidrag 2: Färgkoder gör väntan begriplig på barnakuten
På barnakuten vid Södersjukhuset i Stockholm är den i särklass vanligaste frågan: “När är det min tur?”. För att minska oron och göra väntetiden lättare att förstå implementerades 2021 ett digitalt informationskoncept. Över 600 patienter och föräldrar har fått bidra till konceptet.
– När vi skapar tjänster vill vi verkligen förstå användarnas behov. Så att de lösningar vi tar fram skapar nytta och värde, säger Elin Hedbrandh, innovationsledare och systemdesigner på Sös Innovation.
Lösningen baseras på ett system med färgkoder, som visar hur patienterna prioriteras i realtid. Varje anmäld patient tilldelas en färg. Röd patient har högst prioritet (“livshotande”), ned till grön patient (“lättare åkommor”).
– På så sätt får du som väntande en ungefärlig uppfattning om när det är din tur – och en ökad förståelse för att du får vänta om du hamnar i en lägre prioriteringsgrupp.
I konceptet ingår också en tydlig steg för steg-information om hur det går till på barnakuten.
– Så idag förstår föräldrarna bättre varför de måste vänta och vad de väntar på. Det gör att personalen får färre frågor och kan lägga mer tid på själva vården, konstaterar Elin Hedbrandh.
För att barnen ska stimuleras under väntetiden, eller känna sig lugnare vid undersökningar, har AR-innovationen Bubbelbox tagits fram: barnet kan, via en app, se sig om i rummet genom en färgsprakande undervattensvärld.
– Vi är förstås jätteglada över att lösningarna har fått så fin respons. Och att satsningen väckt intresse, både hos andra vårdgivare och Vitalis!
Finalbidrag 3: Smärthjälpen – digifysisk vård med holistiskt synsätt
Den multidisciplinära vårdgivaren Smärthjälpen Sverige, med enheter i Stockholm och Göteborg, har utvecklat digifysiska vårdförlopp för patienter med långvarig smärta – en komplex patientgrupp med stora vårdbehov.
– Genom digitala verktyg kan vi komma hem till patienten istället för att hen kommer till mottagningen, säger Nenad Stankovic, överläkare och medicinsk ledningsansvarrig på Smärthjälpen.
Sedan det digifysiska 90-dagarsprogrammet, med en egenutvecklad patientapp för avancerad distansvård, introducerades i januari 2020 har man haft över 3 000 möten med patienter från hela Sverige, från Kiruna till Ystad.
– En röd tråd i vår verksamhet är teamarbetet, där vi interdisciplinärt utreder och behandlar patienter utifrån ett holistiskt perspektiv, förklarar Nenad.
– Vi kombinerar framgångsrikt digital och fysisk smärtvård samt systematiserar och digitaliserar vår samlade specialistkunskap.
Efter det första mötet med läkare och eventuellt andra yrkeskategorier sker fortsatta behandlingar till stor del digitalt. Via appen kan patienten ta del av kurser, skräddarsydda övningar och program. Resultaten är goda:
– Det ser vi bland annat i de nöjdhetsenkäter vi gör med patienterna, där vi fått mycket höga betyg, berättar Nenad Stankovic.
– Det är faktiskt mer regel än undantag att patienterna, när de lämnar oss, säger att de för första gången känner sig sedda och hörda.
Han är hedrad av att Smärthjälpen är en av finalisterna till Vitalis-stipendiet:
– Vinner vi vill vi utveckla appen för patienter med kroniskt trötthetssyndrom. Då måste vi bland annat lägga upp en serie föreläsningar på max 10 minuter, mer än så orkar inte dessa patienter. Det är något vi verkligen ser fram emot.
Vitalis stipendium, instiftat av Vitalis och Tietoevry Care, delas årligen ut till personal inom vård och omsorg. Det uppmärksammar initiativ som genom digitalisering och nytänkande skapar nytta för individ, verksamhet eller samhälle. Stipendiesumman är 60 000 kr. Dessutom får årets stipendiat möjlighet att tillsammans med Tietoevry genomföra en Discovery kring sin lösning, till ett värde av 90 000 kr, för att ta nästa steg i sin innovationsresa.