Ljummet mottagande för Hansa Medicals delår speglar inte 2015
Hem NYHETERFORSKNING Ljummet mottagande för Hansa Medicals delår speglar inte 2015

Ljummet mottagande för Hansa Medicals delår speglar inte 2015

Publicerat av: Redaktionen

Ny vd, ny handelsplats och fortsatta framgångar i kliniska studier. Så kan man sammanfatta Hansa Medicals fjolår som präglades av ”flera milstolpar”.

”Vi har nått alla våra mål i de kliniska studierna och har kommit väldigt långt. Om allt går väl kan vi ha en produkt på marknaden relativt snart” , säger vd:n Göran Arvidson.  

Ljummet mottagande för Hansa Medicals delår speglar inte 2015 1

Hansa Medicals VD Göran Andersson

Under torsdagen släppte det Lundabaserade bioteknikbolaget Hansa Medical bokslutskommuniké och delårsrapport för fjärde kvartalet 2015. Inom biotekniken är det inte delårsrapporten som väger tyngst för att bedöma fram- eller nedgång, snarare är det resultat från kliniska studier som ger skäl att hoppas respektive misströsta. Och på den fronten går Hansa Medicals flaggskepp, IdeS, som tåget.

”Syftet med vår numera avslutade fas II-studie var egentligen inte att genomföra transplantationer, utan att visa på att patienter kunde transplanteras med hjälp av behandlingen. Men studien gick så bra att en patient kunde få en behandling, och han mår nu – 18 månader senare – fortfarande bra. Under hösten har ytterligare 10 patienter transplanterats med hjälp av IdeS.” , säger Göran Arvidson.

Hansa Medical har fler projekt i pipelinen, men det är IdeS som allt fokus ligger på för att driva på till kommersiell gångbarhet. IdeS är ett bakteriellt enzym som snabbt bryter ner antikroppar för att förhindra antikroppsmedierad organavstötning. Bolaget fokuserar på så kallade högsensiterade patienter som gör det svårt att hitta ett matchande organ. De kliniska studierna visar goda resultat för dessa patienter. Hittills har man koncentrerat produkten för transplantationer av njurar, som utgör en överväldigande majoritet av antalet organtransplantationer i dag, men det är Göran Arvidsons övertygelse att IdeS kommer att kunna användas på samtliga solida organtransplantationer.

”Det är få förunnat”

Rörelseresultatet för fjärde kvartalet uppgick till -19 miljoner kronor, jämfört med -8,6 miljoner för samma period i fjol. Analytikernas spekulationer om att det är bolagets investeringar i de kliniska studierna som tynger kostnaderna för kvartalet bekräftas av Göran Arvidsson.

”Resultatet för fjärde kvartalet är i linje med våra förväntningar. Drivandet av IdeS mot marknaden ger ökade kostnader, men det är viktiga investeringar och vi har tyngts något av engångskostnader i samband med listningen på Nasdaq Stockholm.”

 

Göran Arvidsson tillträdde som vd för bolaget den första maj i fjol. Med gedigen tidigare erfarenhet inom biotech, som grundare av Biovitrum och med positioner som bland annat vice vd för Swedish Orphan Biovitrum, lockades han av potentialen i Hansa Medicals flaggskepp. Enligt vd:n finns det ingen behandling och inget läkemedel som i dag löser problematiken för högsensiterade patienter vid en transplantation, och det medicinska behovet är således mycket stort. Hittills är han mycket glad över sin post i bolaget.

”Det har varit jätteintressant och produkten är spännande. Både på grund av det stora medicinska behovet och för den livskvalitéhöjning som patienterna kan få om det här går vägen. Det är få förunnat att få vara med på en så spännande utveckling.”

Till dags dato har elva patienter behandlats med IdeS och transplanterats. Ännu är det för tidigt att visa resultat på huruvida patienten accepterar sitt nya organ. Men motsatsen, att organet stöts ifrån, har inte heller noterats. Som Redeye-analytikern Björn Olander skriver i en analys över bolaget med anledning av delårsrapporten; ”inga nyheter är således goda nyheter”.

”Potentiell enmiljards-produkt”

På bolagets kapitalmarknadsdagar i november konstaterade bolagets medicinska chef Steven Glazer samt affärsutvecklingschefen Emanuel Björne att IdeS kan bli en ”game changer” inom organtransplantation samt har potential att bli en ”enmiljardsprodukt, i dollar”. Enligt Göran Arvidson transplanteras cirka 45.000 personer om året i Europa och USA. Av patienterna som står på väntelista för transplantation är cirka 30 procent sensitiserade vilket motsvarar en marknadspotential på  cirka 15.000 behandlingar per år för IdeS inom njurtransplantation på dessa marknader. Av dessa är hälften, cirka 7.500, så kallade högsensiterade patienter som idag mycket svåra att transplantera.

Aktien har under det senaste året studsat från högt till lågt med en högsta notering i mars 2015 på runt 70 kronor, då Hansa Medical fortfarande handlades på First North Stockholm. Efter den högsta noteringen har det gått stadigt nedåt mot nivåer om 40-30 kronor, sedan fjärde kvartalet 2015 snarare kring 25 kronor. Efter rapportsläpp i går sjönk aktien med cirka 5 procent och stängde under torsdagen på 21:50 kronor. Nedgången efter rapporten är dock i linje med förväntningarna. Enligt uppgifter från Avanza har Hansa Medical en aktievolatilitet på 56 procent, och börsen som helhet är inne i en högvolatil period med stora upp- eller nedgångar för bolag, inte minst de som släpper rapporter eller andra nyheter.

”Enligt aktiekursen var det inte bra att byta handelsplats”, skrattar Göran Arvidson, ”men på sikt är jag övertygad om att det är bra. Vi kan få in lite andra investerare och vi märker redan förändringar på aktieägarlistan med fler institutionella ägare.”

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>