Nästan varannan hemarbetare har upplevt psykisk ohälsa under pandemin
Hem HÄLSAPSYKISK OHÄLSA Nästan varannan hemarbetare har upplevt psykisk ohälsa under Covid 19-pandemin

Nästan varannan hemarbetare har upplevt psykisk ohälsa under Covid 19-pandemin

Publicerat av: Redaktionen

Hemarbete har påverkat den psykiska hälsan.

En undersökning från YouGov på uppdrag av Simployer visar att nästan varannan hemarbetare upplevt psykisk ohälsa under pandemin.

Orsakerna handlar om ökad isolering, oro för hälsan och en arbetssituation som påverkats.

Under Covid 19-pandemin har en stor del av svenskarna arbetat hemifrån. Enligt en undersökning från HR-företaget Simployer har hemarbetet påverkat den psykiska hälsan. Hela 46 procent uppger att de upplevt psykisk ohälsa under pandemin. Var tionde svarar att de i stor utsträckning upplevt psykisk ohälsa.

– Hemarbete har fungerat bra för många, med ökad flexibilitet och tidsbesparing som några av fördelarna, men det har även visat sig ha negativa effekter på människors välmående. Känslan av isolering och oro för den egna eller närståendes hälsa och för vad som ska hända i framtiden är några av orsakerna till att flera mått dåligt. Sammantaget blir det en påfrestande situation, säger Ida Ljungberg, HR- och arbetsrättsexpert på Simployer.

Nästan varannan hemarbetare har upplevt psykisk ohälsa under pandemin

Ida Ljungberg, HR- och arbetsrättsexpert på Simployer

Den vanligaste orsaken till psykisk ohälsa uppges vara bristen på sociala kontakter, det svarar 42 procent. Många anger även att arbetssituationen varit otydlig.

– Ledarskapet sätts på prov när saker förändras. Att som ledare vara tydlig och att se alla medarbetarna är avgörande för att arbetsplatserna ska fungera. Vi ser i undersökningen att 40 procent av medarbetarna inte informerat sin arbetsgivare om sitt mående. Av de som faktiskt har berättat för arbetsgivaren om sitt dåliga mående uppger var femte att de inte fått tillräckligt med stöd från arbetsgivaren. Det är anmärkningsvärt och med andra ord påvisar det att det finns mer att göra på området från arbetsgivarnas sida, säger Ida Ljungberg.

Yngre är mer drabbade än äldre. I gruppen 18 – 34 år uppger dubbelt så många att de drabbats av psykisk ohälsa jämfört med gruppen över 55 år.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>