Region Sörmland har blivit först i Sverige med att erbjuda Swish som betalningssätt på Folktandvården, tack vare en integrerad lösning från Tieto.
Swish tas nu emot på Folktandvården Sörmlands 20-tal kliniker vilket ger kunderna möjlighet att betala snabbare och enklare via mobiltelefonen. Tieto har gjort lösningen möjlig genom att integrera Swish direkt i journalsystemet Lifecare Dental.
– Swish blir allt vanligare i samhället och vi vill vara med i utvecklingen och göra betalningen så enkel som möjligt för våra kunder. Det blir även ett hjälpmedel för vår personal eftersom det går snabbare och kontanthanteringen minskar, säger Sven-Olof Andersson, ekonomichef på Folktandvården Sörmland.
Lösningen bygger på en komplett integration mellan Swish och Lifecare, där Swish nu ingår som ett av de möjliga betalningssätten för Folktandvården Sörmlands 146 000 kunder.
Om patienten väljer att betala med Swish kommer beloppet direkt upp i appen på mobiltelefonen, som sedan bara behöver godkännas.
Tieto har ett strategiskt partnerskap med Getswish, bolaget bakom Swish, för att utveckla nya mobila betalningar, och har även samarbetat med Folktandvården i Region Sörmland i många år.
Tieto skapade Lifecare-lösningen efter ett förslag från Folktandvården Sörmland, och systemet med Swish togs i bruk i mitten av januari efter en framgångsrik pilotperiod. Lifecare Dental används även av Folktandvården i Örebro, Blekinge och Östergötland.
– För oss är det viktigt att stödja våra kunder så att de i sin tur kan vara så attraktiva som möjligt för sina egna slutkunder. Folktandvården konkurrerar ju med den privata sidan så det är viktigt att visa att man är med i teknikutvecklingen och kan vara så ledande som möjligt, säger Malin Söderlund, säljchef för sjukvårdsprodukter, Tieto Sverige.
Genom att använda Swish får Folktandvården även in pengarna snabbare än om kunden betalar med faktura. Det finns även ekonomiska och säkerhetsfördelar med att minska mängden kontanter i receptionen.
– Om vi fick bort hela kontanthanteringen skulle vi spara pengar. Och att ha mindre kontanter minskar rånrisken. Dessutom minskar vi de osäkra fordringarna, tyvärr vet vi ju att var tionde faktura blir inte betald, säger Sven-Olof Andersson.