Hem NYHETERFORSKNING Andningsmusklernas kapacitet är en viktig faktor för hantering av Covid-19 pandemin

Andningsmusklernas kapacitet är en viktig faktor för hantering av Covid-19 pandemin

Publicerat av: Redaktionen

Det amerikanska teamet av forskare har rätt i att träning av andningsmusklerna kan öka överlevnadschanserna med Covid-19 genom förbättrad andningskapacitet.

Andningsmusklernas kapacitet är en viktig faktor för hantering av Covid-19 pandemin 2

Ilpo Kuronen

Författarna styrker vikten av andningsmuskulaturens påverkan för hantering av Covid-19 pandemin.

Enligt författarna, är dålig kapacitet i andningsmuskulaturen en riskfaktor för allvarligare komplikationer vid luftvägsinfektioner som Covid-19. Även om klinisk andningsmuskelsvaghet är ovanligt, har rökare och överviktiga personer sämre kapaciet än andra. Personer som röker och har bukfettma vars andningsförmåga är försämrad, utsätts för större risk av att få akut andningssviktsyndrom vid Covid-19. I och med att god kapacitet i andningsmuskulaturen är en förbyggande faktor för överlevnad vid Covid-19, borde det mätas objektivt vid rutinkontroller inom hälsovården. Spirometri räcker inte enligt författarna, som även rekommenderar mätning av uthållighet och styrka för att bedöma andningskapacitet.

Normalviktiga personers andning förbrukar 1-3% av syrekonsumtionen, medan överviktiga förbrukar mer än 14%. Vid akut andningssviktsyndrom ökar behovet för tryck för tillräcklig ventilation. Detta kan leda till att överviktiga personer med Covid-19 upplever en obalans mellan ventileringsstyrkan och syrebehovet.

Mekanisk andning försvagar andningsmuskulaturens kapacitet, vilket kan förlänga återhämtningstiden för patienter med Covid-19 som haft försvagad andningsförmåga. Detta kan vara ett av skälen till att äldre personer, samt personer med dålig livsstil, upplever allvarligare symtom och har en längre återhämtningstid.

Andningsmuskelstyrka och uthållighet kan förbättras genom träning av andningsmuskulaturen (RMT) med redskap som erbjuder motståndsandning. RMT har även visats ha en positiv inverkan på andningen genom att förbättra diafragmans rörlighet och tjocklek samt bröstkorgens rörlighet. Därför betonar författarna hur viktig denna gamla metod är för förebyggandet och återhämtningen vid symtom av Covid-19.

För några år sedan utvecklade det finska hälsotekniska företaget, WellO2 Oy, en ny typ av RMT redskap med ånga som ny egenskap. Anledningen till att lägga till denna nya egenskap är att torr, särskilt kall, luft ger sköra slemhinnor i luftvägarna och gör personer mer mottagliga för luftvägsinfektioner. Man har sedan länge varit medvetna om att luftvägsvirus använder epitelen som ingång in i kroppen och slemhinnorna skyddar mot att detta sker. Att andas in ånga vårdar och förbättrar slemhinnornas egenskaper, vilket i sig betyder att det förbättrar en sådan träningsmetod, skriver författarna.

Ilpo Kuronen, PhD
Scientific Adviser
WellO2 Oy

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>