Hem NYHETERINFORMATIONSSÄKERHET Använder du den bästa metoden för att förhindra informationsläckage?

Använder du den bästa metoden för att förhindra informationsläckage?

Publicerat av: Redaktionen

Cybersäkerhetsförsvar i dagens uppkopplade värld måste byggas i flera lager.

Använder du den bästa metoden för att förhindra informationsläckage? 3Informationsläckage som sker oavsiktligt är mer sannolikt idag eftersom vi alla är uppkopplade, och informationssäkerheten blir därmed beroende av så mycket mer än bara dig själv och din egen utrustning. Istället påverkas den av ett otal andra apparater, människor och deras handlingar. För ett företag som har känslig, kritisk eller sekretessbelagd information är det viktigt ha krypteringslösningar som verkligen skyddar informationen.

Kvantdatorer ställer krav på bättre krypteringsmetoder

Under decennier har säkerhetsforskare, regeringar och Försvarsmakten fokuserat på att bygga starka krypteringslösningar.

Lustigt nog har samma grupper lagt lika mycket arbete på att knäcka det som de redan byggt. Kryptering har alltid varit en kapprustning mellan de som vill skydda och de som vill komma åt information. En klassisk kamp mellan angripare och försvarare. När försvararna har utvecklat nya algoritmer så utvecklade angriparna nya sätt att få fram krypteringsnycklarna.

Kvantdatorn utgör ett omedelbart hot mot många av de chiffer som idag används världen runt, men det är troligtvis långt kvar tills vi har kvantdatorer som kan användas för att knäcka moderna chiffer. Trots det kan vi inte känna oss säkra: även om en angripare inte kan få åtkomst till informationen just nu, så kan de lagra den medan de väntar på att en kvantdator ska bli tillgänglig.

Vår moderna uppkoppling kräver användning av kryptering

Om kapplöpningen inom cybersäkerhet ändå bara fortsätter, betyder det att det inte finns något att oroa sig eftersom allt kommer att förbli detsamma, kommer allt att vara i balans också i framtiden? Ja och nej. Fördelen med dagens samhälle är uppkopplingen; all information du behöver är mer eller mindre bara ett klick bort. Samtidigt öppnar denna bekvämlighet många nya attackvektorer för dina motståndare. Med en stadig ökning av både antalet anslutna enheter och deras komplexitet, växer vår exponering för angripare exponentiellt och den är idag större än någonsin tidigare. Tiden då hackare behövde vara högkvalificerade IT-tekniker är sedan länge borta; idag behövs det bara en något kriminell ådra och några fritt tillgängliga verktyg från internet och vips kan dina oskyddade uppgifter vara i händerna på någon annan. Du behöver bara öppna din webbläsare och gå till en illasinnad webbplats så har du aktiverat fjärråtkomst till en angripare.

Problemet med internetanslutna system, oavsett om de är molnbaserade eller hostade lokalt, är att på internet finns det inga avstånd. I den fysiska världen behöver du bara oroa dig för de ”lokala gangstrarna”. Om någon vill ta din plånbok på gatan, måste de också vara där, på samma gata. Men när du ansluter ditt system till internet är det som att alla gangsters i världen plötsligt är samma ”gata” som just du. Frågan är nu: ”Vad kan jag göra för att utbyta känslig information på ett säkert sätt”? Någon osynlighetskappa likt Harry Potters existerar tyvärr inte i verkligheten, så gangstrarna kommer fortfarande att se dig om du lämnar huset. Din information kan du åtminstone dölja genom att kryptera dem och sedan skicka dem via en säker tunnel genom ”stora stygga internet” på ett säkert sätt.

Det finns ingen universallösning mot informationsläckage

Vid någon tidpunkt måste du lita på någon eller något när du utbyter information, och detta betyder att ett100%-igt förebyggande av informationsläckage är en omöjlighet. Misstag kan inträffa och fel kan finnas någonstans i en kodrad. Komplexiteten inom IT-säkerhet ökar ständigt och behovet av ett säkert och hållbart sätt att utbyta information växer på samma sätt. Att använda certifierade system med chiffer på högsta nivå, att ha nätverkssegmentering på plats och skapa säkerhetszoner är väsentliga delar av ett effektivt försvar mot informationsläckage. Samtidigt måste det kombineras med medvetenhet och en gedigen informationshantering från de inblandade människorna annars kommer de onda att vinna spelet.

Om du arbetar med känslig, kritisk eller till och med sekretessbelagd information och vill se till att du har en framtidssäker modern lösning för kryptering – kontakta Advenica. Vi har över 25 års erfarenhet av krypteringssystem som är certifierade för användning upp till Top Secret-klassificering.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>