Mer individanpassad strålning ska ge skonsammare cancervård
Hem NYHETERCANCERVÅRD Mer individanpassad strålning ska ge skonsammare cancervård

Mer individanpassad strålning ska ge skonsammare cancervård

Publicerat av: Redaktionen

Akademiska sjukhuset medverkar i en ny nationell satsning på mer skonsam strålbehandling.

Tillsammans med industrin arbetar fyra universitetssjukhus för att integrera magnetresonanstomografi, Mer individanpassad strålning ska ge skonsammare cancervård 2MRI, i rutinvård och möjliggöra mer skräddarsydda och skonsamma behandlingar.

– Ny forskning visar att bildgivande magnetresonanstomografi, MRI, ger väsentligt mer information om vissa typer av tumörer än tidigare metoder. Det ökar möjligheterna att skräddarsy behandlingen efter enskilda cancerpatienters sjukdom, säger Martin Lundmark, sjukhusfysiker och projektledare.

I projektet Skonsam strålbehandling kraftsamlar svensk sjukvård och industriella partners för att ta fram en lösning så att MRI helt ska kunna integreras i flödet kring strålbehandling på sjukhusen. Akademiska är ett av fyra universitetssjukhus som deltar. Under två år kommer ny MRI-teknik att implementeras i strålbehandlingsprocessen för fyra stora patientgrupper: prostatacancer, huvud- och halscancer, hjärna och övre delen av halsen samt bäckenområdet.
– Arbetsmetoderna som utvecklats ska nu införas i klinisk rutin. Det medför ytterligare ett viktigt steg mot individualiserad strålbehandling. På sikt är förhoppningen att behandlingarna ska bli effektivare med mindre biverkningar för patienterna, säger Gunilla Jansson Frykholm, överläkare i onkologi.

Sjukhusfysiker Martin Lundmark, ansvarar för projektet på Akademiska. I det multiprofessionella teamet som arbetar med satsningen ingår onkologer, sjukhusfysiker, radiologer, MR-sköterskor, strålbehandlingssköterskor och dosplanerare.

Till en början ska den nya metoden MRI-styrd strålbehandling införas för patienter med intrakraniella och huvud-nära tumörer. De första patienterna kommer att påbörja sin behandling innan sommaren.
Han ser flera fördelar med det nära samarbetet mellan deltagande kliniker och industrin, som han menar bidrar till att den tekniska utvecklingen kan snabbas upp. Att företagens nya produkter används och utvecklas i en patientnära miljö, anser han möjliggör industriell tillväxt samtidigt som forskningresultaten kommer patienterna till godo.

– Genom det här projektet befäster Sverige sin position som en ledande nation inom strålbehandling. Det är en unik satsning utan internationell motsvarighet som innebär att våra patienter får tillgång till den bästa tillgängliga behandlingen,kommenterar Tufve Nyholm sjukhusfysiker och docent.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>