Använd bolagens lösningar på antibiotikaresistens
[DEBATT] Antibiotikaresistens är inte ett nationellt problem för varje regering att lösa själva. Det är en global kris som av WHO anses vara ett av de största hoten mot mänskligheten just nu.
Sverige är bäst i världen på att inte förskriva antibiotika, enligt senaste hälsorapporten från OECD. Det låter kanske bra, men det räcker inte långt. De resistenta bakterierna stannar inte vid gränskontrollen, utan följer med in i våra hem och på våra sjukhus efter semesterresan.
För att rädda mänskligheten behövs en kamp på flera håll. Vi behöver både minska användningen av antibiotika och hitta nya sätt att tackla de livsfarliga bakterierna.
Från svenska life science-branschen vill vi meddela att vi kan hjälpa till. Vår tradition av stark forskning inom både akademi och näringsliv har genererat en arsenal av verktyg att rädda världen med. Sverige har en myriad av biotech, pharma och medtech-bolag som utvecklar verktyg för att både förebygga infektioner, stärka effekten av befintlig antibiotika och andra bolag som tar fram ersättningsprodukter. Men bolagen får sällan tillfälle att bidra till svensk vård. De kan till och med motarbetas på hemmaplan.
För att våra bolag ska kunna hjälpa till i denna kris behövs:
- En satsning på innovationer i svensk hälso- och sjukvård. Vi har lösningar, det måste finnas mod och samtidigt möjlighet att formulera upphandlingar så att även nya tjänster och produkter kan användas.
- Att regeringen stöttar svenska bolag att synas internationellt genom ett aktivt export- och investeringsfrämjande. Problemet med antibiotikaresistens är globalt. Så även marknaden för dessa svenska bolag som utvecklat eller är i färd med att utveckla innovationer. Det är ofta små bolag som drunknar i bruset.
- Låt antibiotikaresistens väga tungt vid genomförandet av regeringens välkomna lagändringsförslag[1] som presenterades 27 oktober om att beakta hållbarhet vid offentlig upphandling.
Nu under den 18-24 november pågår WHO:s World Antimicrobial Awareness Week världen över. Den syftar till att uppmärksamma vad som är på väg att ske. Det finns både kopplingar och likheter mellan den riskbild som WHO vill få oss att se med sin kampanj och den klimatkris som nu är i fokus vid FN-toppmötet.
Låt oss vara ett stolt föregångsland inom båda dessa områden och nyttja hela arsenalen av innovationer på att lösa världsomspännande utmaningar. Det kräver ett nära samarbete mellan hälso- och sjukvård, akademi och företag.
Svenska regeringen och hälso- och sjukvården bör säkra att Sverige blir ett föregångsland i att låta de lösningar som redan finns tas emot och nyttjas. Låt oss bli ledande i kampen att stoppa den tysta pandemin som antibiotikaresistensen kallas. Om det är något vi lärt oss av Covid-19 pandemin så är det att vi klarar det!
Helén Fält, vd, QureTech Bio
Peter Rothschild, Styrelseordförande och grundare, BioGaia
Christina Östberg Lloyd, vd, Pharmiva
Helena Strigård, vd, SwedenBIO – branschorganisationen för life science i Sverige med över 300 medlemmar inom pharma, biotech och medtech.
[1] https://www.regeringen.se/rattsliga-dokument/departementsserien-och-promemorior/2021/10/ds-202131/