Höjt tempo med hälsodata och Life Science i budget 2022
Hem TEKNIK Hälsodata lyfts life science-sektorn 2022 fram

Hälsodata lyfts life science-sektorn 2022 fram

Publicerat av: Redaktionen

I Region Stockholms budget för 2022 lyfts life science-sektorn fram med miljonsatsningar på Centrum för hälsodata och Stockholms medicinska biobank för att förbättra förutsättningar för forskning, innovation och tillväxt.

Region Stockholm går från ord till handling för att stärka sin position som världsledande inom detta framtidsområde.

Behovet av en förbättrad tillgång till patient- och hälsodata och kommunicerande it-system ökar ständigt. För att underlätta och säkra en samverkan kring hälsodata har Region Stockholm sedan några år inrättat ett Centrum för hälsodata.

I budgetförslaget för 2022 gör Region Stockholm en rivstart för att realisera planerna för forskning, innovation och life science. Life science-sektorn är betydelsefull som både arbetsgivare och tillväxtmotor i regionen och bidrar till viktig medicinsk utveckling för att möta framtidens hälso- och sjukvårdsutmaningar. Sektorns starka närvaro och tillväxt möjliggör även att länets invånare snabbare ska få ta del av nya, säkra och effektiva behandlingsmetoder inom farmakologi samt medicinteknik.

Höjt tempo med hälsodata och Life Science i budget 2022– På samma sätt som Stockholmsregionen redan är Europas ledande region för innovation, ska vi ta ledartröjan inom Life Science. En nyckel till detta är datadriven utveckling och innovation genom en säker och effektiv tillgång till hälsodata. Jag är därför glad att kunna presentera en ökning av budgeten för Centrum för hälsodata med 50 procent från 4 till 6 miljoner kronor, samtidigt som vi ökar budgeten för Stockholms medicinska biobank med 6 miljoner kronor från 2022. Detta är en nödvändig kraftsamling för att använda hälsodata som en resurs för framtidens läkemedel, vacciner och medicintekniska lösningar, säger Daniel Forslund (L), ordförande för Innovations- och utvecklingsutskottet.

Region Stockholm beslutade i september om en life science strategi med ambitionen att Stockholmsregionen ska bli en av världens fem ledande life science-regioner. Konkreta handlingsplaner för bl.a. hälsodata och samverkan kommer att presenteras under hösten och genomförandet utarbetas i samarbete med aktörer i Life Science-sektorn.

– Sverige ligger på toppnivå inom medicinteknik och det ekonomiska värdet av forskningspatent. Områden som Hagastaden, Kista och Flemingsberg fortsätter att växa. Life science-sektorn handlar helt enkelt om människors hälsa, frågor som är avgörande kopplat till dagens största frågor som pandemier och klimatförändringar, säger Amelie Tarschys Ingre (L), vice gruppledare.

– Ett stärkt samarbete mellan forskning och hälso- och sjukvård är nödvändigt när kliniska studier ska koordineras och fungera i de vårdverksamheter som bedrivs inom regionen. Våra satsningar på Centrum för hälsodata och den medicinska biobanken bidrar till en starkare forskningsinfrastruktur samtidigt som vi är tydliga med forskning som en del av vården på alla nivåer, säger Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd.

Ett välfungerande forskningssystem skapar förutsättningar att hitta lösningar när nya samhällsutmaningar uppstår, detta har blivit tydligt inte minst under pandemin. Samtidigt har mycket forskning fått läggas på is på grund av pandemin och planerad forskning har prioriterats ned i relation till kliniskt arbete och forskning relaterad till covid-19.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>