Sverige tävlar i forsknings-EM
Hem NYHETERFORSKNING Sverige tävlar i forsknings-EM i Bryssel

Sverige tävlar i forsknings-EM i Bryssel

Publicerat av: Redaktionen

12-16 september tävlar Sachi Premaratne, Arian Chimenson, Freja Wallblom och Elisa Carnö för Sverige i forsknings-EM i Bryssel.

De är medlemmar i Sveriges Unga Forskningslandslag och tävlar med sina forskningsarbeten om laserfysik, läkemedel mot långvarig smärta och behandling mot övergödning av sjöar.

30 mars i år vann Sachi Premaratne, 18, från Göteborg; Arian Chimenson, 18, från Åkersberga; Freja Wallblom, 19, från Ingarö, samt Elisa Carnö, 19, från Täby – tillsammans med åtta andra ungdomar från hela Sverige – plats i Sveriges Unga Forskningslandslag i finalen av Utställningen Unga Forskare, SM i forskning.
Sverige tävlar i forsknings-EM

från vänster Sachi Premaratne, Freja Wallblom, Arian Chimenson, Elisa Carnö

Nu är det dags för dem att tävla för Sverige i forsknings-EM, EU Contest for Young Scientists i Bryssel.

–       Forskning är en viktig nyckel för att lösa många av de kritiska utmaningar världen står inför. Sveriges Unga Forskningslandslag går i täten för att inspirera fler unga att bli forskare, tekniker och ingenjörer. Att säkra återväxten av kompetenta och engagerade forskare är viktigt för att vi ska kunna trygga en hållbar framtid för oss alla. Vi önskar Sachi, Arian, Freja och Elisa stort lycka till i EM, säger Anna Hedlund, generalsekreterare på Unga Forskare.

Forsknings-EM, EU Contest for Young Scientists, startades av EU-kommissionen och arrangeras varje år i olika EU-länder för att lyfta fram Europas och världens främsta forskningsprojekt utförda av ungdomar i åldern 14-20 år. I år hålls tävlingen i Bryssel, Belgien. Programmet innehåller utställning med finalisternas forskningsprojekt, möten med juryn, prisutdelning och dessutom sightseeing, föreläsningar och andra aktiviteter. 140 ungdomar från över 30 länder deltar. Prisceremonin hålls 16 september.

Officiella sponsorer för Sveriges Unga Forskningslandslag är Ericsson och AstraZeneca. Beijerstiftelsen är bidragsgivare till Sveriges Unga Forskningslandslags deltagande i EM.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>