Förra veckan var IT-Hälsa på IFA ett event i Berlin, där vi fick möjligheten att träffa Fitbit.
Fitbit gör armband som används till att mäta aktiviteter inom sport, träning och välmående. Och, den som inte tränar kan också ha glädje av all den statistik man får av Fitbit.
Vi träffade Benoit Raimbault, EMEA Marketing Director, och han berättade att företaget huvudsakligen hjälper användaren att leva ett mera hälsosamt liv. De hjälper till med data, inspiration och kunskap. Man får hjälp att träna, utföra sport och exempelvis att sova bättre.
Gott samarbete med svenska återförsäljare
-Vårt mål i de nordiska länderna är att få vårt varumärke och berättelsen om våra produkter att bli välkända, säger Benoit. Vi distribuerar produkter och vi anstränger oss för att ha ett gott samarbete med återförsäljare och aktörer exempelvis inom sport. Vi vill förklara produkterna för konsumenterna.
-Det finns en app och en enhet. Appen hjälper användaren med kunskap.
Går bra i Norden
De nordiska länderna har en aktiv befolkning, säger Benoit. Därför är det intressant att nå fler konsumenter där. Och, det går redan nu ganska bra för Fitbit i norden.
Benoit berättar att Fitbit ännu inte kommit in på hälsoområdet men att de deltar i medicinsk forskning. Det finns flera vetenskapliga rapporter (främst ifrån USA) där man använt Fitbit. Det innebär alltså att Fitbit redan jobbar med det medicinska området men behöver ytterligare tid för att komma med produkter som är särskilt anpassade för medicin.
Alla kan använda Fitbit
Fitbit är inte bara något för dem som tränar eller ägnar sig åt sport. Det är också fråga om produkter som vem som helst kan gilla och ha glädje av. Man får data om sig själv kontinuerligt under hela dagen och det kan vara intressant. Utseendet på produkten är förstås också viktigt. Fitbit har gjort egen design men också jobbat med flera modedesigners. En av dem är Tory Burch.
Testat Fitbit Blaze
Vi har prova Fitbit Blaze, det produkttestet publiceras i nästa vecka. I paketet ligger det med 2 armband, men det finns flera snygga armband att köpa till. Allt efter smak och behov. Själva ”trackern” där all data registreras och som har en urtavla som första bild (på håll ser det ut att vara själva urtavlan på ett armbandsur) pressas fast i hållaren på armbandet. Dessutom finns det med en sladd med dosa för att ladda ”trackerns” batteri. Den behöver laddas var femte dygn står det. Det går i övrigt att ha på sig sitt Fitbit-armband dygnet runt. Den registrerar även hur länge man sover och hur många gånger man vaknat i sömnen (och även om man rört sig oroligt).
Man kanske ska nämna också att allt är på engelska. Men, det är väl knappast något problem för de flesta svenskar att förstå ord som ”steps”, ”stairs” eller ”total distance”. Fitbit bidrar med ”know-how” också om fitness – det finns artiklar att läsa med hjälp av mobilen – även exempelvis om mat.
Synkad med mobilen
Först laddar man ner ett program på sin smarta mobil från nätet. Det går lätt tycker vi. Sedan kan man lägga in uppgifter om sig själv som längd och vikt. Den som vill hålla koll på hur många kalorier man ätit får själv logga maten allt eftersom. Det gör man enklast på mobiltelefonen. Man kan dessutom logga hur mycket vatten man dricker på samma sätt.
”Trackern” kollar en del annat och det går att peka på armbandet – och bläddra – för att få upp sin aktuella statistik, exempelvis puls. När som helst går det dessutom att kolla samma sak på mobilen – apparaterna är synkade.
Användbar veckostatistik
Fitbits CEO James Park deklarerade tidigare i år att de vill in på hälsoområdet. Och, vad vi kan se skulle man redan nu kunna använda de veckorapporter som man kan få till sin e-post för att diskutera sin hälsa med en läkare – eller för att prata om sina insatser för att gå ner i vikt med någon som hjälper en med det. I veckorapporten står det antal steg under veckan, total distans som man gått, hur många trappor man gått i, hur många kalorier man bränt och hur mycket man sovit. Om man själv loggat intag av föda och dryck så kommer det med också.
Med andra ord ett ganska användbart verktyg i sport-, hälso- och träningssammanhang.
Konkurrent finns
Fitbit har konkurrens. Det råder ingen tvekan om det, det är många leverantörer som vill vara på denna arena. Och den som vill ha ett armband som dessutom mäter kroppsfett och muskelmassa kan kolla en fitness-klocka bla från TomTom.
[slideshow_deploy id=’1728′]