Film Stockholm vid Stockholms läns landstings kulturförvaltning har under våren genomfört ett pilotprojekt med virtual reality-teknik inom äldrevården.
Specialproducerade 360-filmer har visats för äldre i Södertälje och gett förvånansvärt goda resultat, enligt Film Stockholms chef Joakim Blendulf.
Virtual reality-teknik är på väg att slå igenom på bred front. VR-projektet är ett samarbete mellan Film Stockholm och kulturverksamheten Kultur365 vid Södertälje kommun. Syftet är att undersöka om äldre är mottagliga för den nya tekniken och om den kan bidra till ökat välmående. Förhoppningen är att tekniken kan användas för att öka livskvaliteten för personer som annars kan ha begränsade möjligheter att lämna vårdmiljön eller kanske till och med sängen.
– Testerna har medfört förvånansvärt goda resultat, inte bara i form av skratt och glada tillrop under själva VR-upplevelsen, utan även i efterföljande diskussioner kring innehållet och upplevelsen, säger Joakim Blendulf, chef för Film Stockholm.
Det är inte första gången som VR-teknik använts inom äldreomsorgen. Det unika här är att filmerna som visas är specialproducerade för projektet och gjorda med de äldres behov i åtanke med koppling till närmiljön. Vissa filmer har spelats in i Södertäljetrakten, bland annat i Stendörrens naturreservat och på Torekällberget. Film Stockholm har även filmat i andra miljöer med syftet att erbjuda virtuella resor till platser med andra motiv bl.a. på Skansen, Fjärilshuset och Aquaria.
– Kulturupplevelser bidrar till delaktighet och delaktighet bidrar till välbefinnande. Därför är virtual reality är ett nytt, intressant grepp inom äldreomsorgen, säger Eva Bergquist, chef för kulturförvaltningen vid Stockholms läns landsting.
Hittills är 10 tester på sammanlagt 37 äldre genomförda och fler tester är planerade under hösten 2017. Andra kommuner i Stockholms län har visat intresse för projektet och Film Stockholm hoppas nu på att få till en fortsättning på projektet.
“Helt sanslöst – det är som på riktigt!” Se en film från testerna här.