Fler platser för yngre personer med demenssjukdom
Hem ÄLDREOMSORG Fler platser nu för yngre personer med demenssjukdom

Fler platser nu för yngre personer med demenssjukdom

Publicerat av: Redaktionen

Vårt boende för personer med kognitiva sjukdomar blir nu ännu större.

 12 december öppnar Bräcke diakoni vård- och omsorgsboendet Västergården.

– Vi ser att det finns behov av fler platser och det behövs speciella verksamheter som har kunskap kring den här målgruppens behov, säger Marie Fredsdotter, verksamhetschef.

Det är det nuvarande Bräcke demensboende Norr- och Södergården som flyttar till nya lokaler som är anpassade speciellt för de som bor hos oss. Det handlar om allt från att man tänkt på att tydliggöra gränser mellan väggar och golv med kontrastfärger, till att skapa en varm, mjuk och välkomnande miljö.

– Det blir stora sociala utrymmen för det finns stora sociala behov hos våra boende. Vi samlas mycket och umgås tillsammans, lagar mat, spelar spel och samtalar. Varje onsdag har vi bassängträning, berättar Marie.

Yngre personer som får en demenssjukdom och inte längre kan bo hemma placeras ofta på äldreboenden. Men egentligen har de helt andra behov. Ofta är de mer aktiva än personer över 65 år och behöver dagliga aktiviteter. Samtidigt behövs en specifik kompetens för att möta behoven som uppstår av kognitiva sjukdomar. På Västergården finns en sjuksköterska som är specialistutbildad i demenssjukdomar och stödpedagoger med tex socionomutbildning för att komplettera undersköterskor.

I samband med flytten har vi tvättat bort ordet demens i boendets namn. Det som på latin betyder utan sinne/själ. Det nya boendet heter kort och gott vård- och omsorgsboende.

– Inget kunde stämma sämre på våra boende. De har verkligen säger själ, säger Marie Fredsdotter.

Välkomna att göra ett besök på nya boendet!
Fler platser för yngre personer med demenssjukdom

För en aktivare vardag – speciellt boende för personer under 65 med kognitiv sjukdom. På bild: Vår medarbetare Marcus Svensson och Richard Kos, boende

Viktiga datum framöver

8 december – Invigning av boende och rundvisning av nya lokalerna (julmys, med livemusik, historia, arbetssätt)

12 december – Flytt från Norr- och Södergården

13 december – Anhöriga och boende bakar lussekatter ihop på nya boendet

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>