Stockholm Fashion Week: “Who Chairs? Don´t worry I´ll bring a ramp” intar scenen
Hem LIVSSTIL Modevecka – Stockholm Fashion Week: “Who Chairs? Don´t worry I´ll bring a ramp” intar scenen

Modevecka – Stockholm Fashion Week: “Who Chairs? Don´t worry I´ll bring a ramp” intar scenen

Publicerat av: Redaktionen

En kollektion som pushar gränserna och belyser behovet av kläder anpassad för rullstolsanvändare.

Under modeveckan visade Louise Linderoth, designern bakom modemärket Lou Dehrot sin examenskollektion ”Who Chairs? – Don’t worry I’ll bring a ramp”.

Den är baserad på second hand-kostymer rekonstruerade för sittande position i aktiv rullstolsanvändning.

Kollektionens budskap är tydligt – inkludering för rullstolsanvändande modeller. Under Stockholm Fashion Week SS23 var Louises visning den enda som bars upp av modeller som kör rullstol – ett stort steg för branschen.

Louise Linderoth tar nu sin magisterexamen från Borås Textilhögskola. Hon står bakom modemärket Lou Dehrot som designar kläder med hög modegrad för personer som kör rullstol. Märket utmanar traditionella föreställningar om modescenen och betonar att autentisk representation spelar roll.

“Kollektionens undertitel ”Don’t worry I’ll bring a ramp” är ett svar till tävlingen Designers’ Nest där jag 2018 nekades visa min kollektion på Köpenhamns modevecka på modeller i rullstol. Arrangörerna påstods sig att inte ha råd att bygga en ramp,” berättar Louise Linderoth, designern bakom Lou Dehrot.

Permobil stöttar Louise med modeller och rullstolar från Panthera på modevisningen. Samarbetet är en fortsättning på vårens initiativ My capability där vitillsammans vill driva förändring och skapa en större mångfald och inkludering.

“Louise är en viktig inspiratör och förebild. Att hennes examenskollektion visas på Stockholm Fashion Week är ett framsteg för integrering i samhället. Det är genom representation som vi påverkar attityder och förändring till att se möjligheter och förmågor hos varje enskild individ.”, säger Martinus Rönnerman, Vice President Group Communications på Permobil.

Kollektionen ”Who Chairs? – Don’t worry I’ll bring a ramp” består av outfits baserade på second hand-kostymer, rekonstruerade för sittande position i aktiv rullstolsanvändning. Kostymer är annars svåra för rullstolsanvändare att bära – funktionsmässigt men även för snyggt fall och bra passform, eftersom materialet veckar sig och stramar åt. Det var till exempel viktigt att designa en kavaj som möjliggjorde rörlighet i armar och överkropp, utan att materialet faller ut och ner i hjulen.

“I kollektionen finns ett lager av vardagsaktivism mot en för mig högst relevant fråga som handlar om ableism*. Som funktionsnedsatt och rullstolsanvändare i dagens samhälle möts man ofta av både medvetna och omedvetna nedvärderande bemötanden och kommentarer, innan en chans att visa på sin förmåga.”, säger Louise Linderoth.

Examenskollektionen utgår från ableismens om att en person med funktionsnedsättning skulle vara fragile (ömtålig) contagious (smittsam) eller ett kolli. På plaggen har dessa klassiska paketmärkningar och varningsmärken omformulerats och rekontextualiserats i ett modesammangahang. Fragile har blivit Not fragile, och Highly contagious har blivit Highly uncontagious.

“I framtiden vill jag arbeta mer kommersiellt och även forska om ableism i förhållande till mode, hur idealen skapas och varför vi följer dem, vilka normer som påverkar det som anses vara rätt och fel och hur vi kan utveckla modescenen till att handla om kläder för alla människor som berikar världen, snarare än vilka ideal som brukar följas. Kläder är till för människor, och ska anpassas därefter, inte tvärtom.”, menar Louise Linderoth.

*Ableism – är en samlingsbeteckning av exempelvis fördomar om, särbehandling av och utestängande av personer med funktionsnedsättning.

Modellerna under Stockholm Fashion Week

De tre modeller som deltog i Louise modevisning är själva rullstolsanvändare och på olika sätt engagerade i att utmana fördomar som de möter och hjälpa andra i samma situation.

Hillevi Hansson, professionell spelare i rullstolsbasket, med säsonger i tyska Köln 99ers, turkiska Pendik och kommande säsong i spanska Amfiv Vigo. Hon varvar träningen med arbete på RG Aktiv Rehabilitering. Hon är också och ambassadör för Loka Heroes.

Stockholm Fashion Week: “Who Chairs? Don´t worry I´ll bring a ramp” intar scenen

Hillevi Hansson, Charlotte Sjöberg, Helle Andersson, Louise Linderoth

Charlotte Sjöberg, arbetar som Forsknings- och utvecklingskoordinator på Stiftelsen Spinalis som har som huvudmål att främja forskning och behandlingsutveckling inom ryggmärgsskadeområdet.

Helle Andersson, har varit med och skapat GirlsonWheels tillsammans med en grupp med ryggmärgsskadade tjejer med Louise Linderoth som initiativtagare. De vill motivera och inspirera andra som hamnat i samma situation.

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>