Patrick Olofsson har levt med diabetes typ 1 sedan 12 års ålder.
Efter att ha varit sjuk i fem veckor där läkarna trodde att han var magsjuk, kunde de konstatera att han hade diagnosen typ 1-diabetes. I dag jobbar han som personlig och medicinsk tränare på Mykeystudio och hjälper bland annat andra diabetiker med anpassad träning och kostråd.
För 14 år sedan, när Patrick Olofsson legat sjuk i fem veckor, förstod han att det var något som inte stämde. Han gick ner mycket i vikt, luktade aceton och var törstigare än vanligt. Han drack avslagen coca cola och apelsinjuice och läkarna trodde han hade magsjuka.
– När jag knappt kunde lyfta armarna förstod jag att det var något som inte stämde. Så jag åkte in till akuten där det visade sig att mitt blodsocker låg på 38,5, säger Patrick.
Redan efter två till tre dagar med insulindropp stabiliserade det sig och hans blodsockervärde sjönk till normal nivå.
– Min läkare Claes Ekström var toppenbra, lugn och pedagogisk, vilket kändes tryggt.
Under fyra veckor på Astrid Lindgrens Barnsjukhus, med viss permission, fick han komma hem. Och efter cirka sju veckor efter att han blev inlagd fick han komma tillbaka till skolan, där han blev bra mottagen.
– Folk var mer nyfikna än dömande, berättar Patrick.
I och med att han var i puberteten och trotsåldern och var lite tvärtom kan han medge att han inte skötte sin diabetes så bra.
– Jag ville ju inte ha det. Jag kunde gå en till två dagar utan insulin. Det var en omställning att inte kunna göra det jag själv ville. Det var tråkigt att sticka sig i fingret en till två gånger om dagen.
I dag sticker han sig fem till sex gånger och använder sprutor, vilket fungerar bäst för honom.
– Jag har provat både pump och sensor, men de har inte passat mig och sensorn var aldrig pålitlig när jag tränade intensivt. Det blev för mycket strul, så därför använder jag fortfarande sprutor, som jag tar varje gång som jag äter. Får man in en rutin så är det aldrig problematiskt.
Har alltid med sirap, socker och dextrosol
Under åren har han svimmat ett flertal gånger och vaknat upp på sjukhus, då han fuskat med att inte äta före träning och inte ha koll på sitt blodsocker.
– När jag är mitt i ett träningspass så tänker jag inte på det, fortsätter Patrick.
I dag är han mer noga och ser alltid till att ha sirap, socker och dextrosol med sig.
Gällande kosten så äter han mycket i dag.
– Mitt mål är att min kropp ska öka i muskelmassa.
Han inriktar sig mest på GI och äter varierad kost, gärna ris, potatis, kött, fisk grönsaker och havregryn.
– Jag väljer tallriksmodellen och vet hur mycket kolhydrater, fett och proteiner som jag behöver. Jag väljer också bort all sockrad dryck med kolhydrater som läsk, saft, juice samt till viss del även mjölk som jag endast använder i kaffet.
Även fruktkrämer, nypon- och blåbärssoppa väljer han bort, som innehåller mycket socker.
– Jag äter väldigt lite godis, men det har mer med min träning att göra än med min diabetes.
Inriktad på medicinsk träning
Patrick har varit gruppträningsinstruktör sedan 2014 och personlig tränare, med inriktning på medicinsk träning sedan 2016. I dag finns det cirka 60 stycken utbildade medicinska tränare i Sverige, varav 3 på Mykeystudio, där han jobbar.
– Det är tack vare min diabetes som jag började intressera mig för träning. Min pappa gav ett gymkort till mig när jag var 15 år och mina systrar jobbar också inom träning som friskvårdskonsulent och personlig tränare. Det var min diabetes som gav mig puschen att börja träna, där jag även kunde sänka mina insulindoser genom min träning, förklarar Patrick.
På Mykeystudio har han klienter med både diabetes typ 1 och typ 2 som han tränar utifrån deras diagnos.
– Kosten är A och O men träningen är lika viktig, där jag berättar vad som händer i kroppen när man tränar och varför man ska träna. Träning är en skonsam behandlingsform för diabetiker med både typ 1 och typ 2, som inte har några biverkningar. Jag lär mina klienter hur de optimerar sin träning utifrån sin diagnos, som till exempel diabetes. Önskar att jag hade fått information i början av min diagnos om hur viktig träning är, där jag i dag kan reglera mina insulinnivåer utifrån min träning, avslutar Patrick.
Du kommer träffa Patrick i Diabetes Wellness Sveriges tält på Midnattsloppet i Stockholm den 18 augusti.7
Text: Ann Fogelberg