Hem NYHETERFORSKNING Ny studie: Lösningar som stärker patienter och vårdpersonal skapar 751 jobb

Ny studie: Lösningar som stärker patienter och vårdpersonal skapar 751 jobb

Publicerat av: Redaktionen

Ny forskning visar att nordiska e-hälsobolag växer snabbt internationellt och därmed skapar nya arbetstillfällen i Norden.

Ny studie: Lösningar som stärker patienter och vårdpersonal skapar 751 jobb 2

Till vänster, Coala Lifes hjärtmonitor. Till höger, karta över de länder (markerade med blått) där HealthTech Nordics medlemsföretag har internationell försäljning, kartan inkluderar inte respektive företags inhemska marknad.

De digitala lösningarna från företagen, som är del av HealthTech Nordic, stärker patienter och sjukvårdspersonal vilket leder till lägre samhällskostnader samt bättre hälsa och högre vårdkvalitet.

– Att stärka en patient med digitala lösningar innebär att han eller hon kan ta större kontroll över sin egen situation. För vårdpersonal och sjukvårdssystemet som helhet möjliggör de nya digitala verktygen mer effektivitet, proaktivitet och en högre vårdkvalitet. Det är ett paradigmskifte som också visat sig skapa arbetstillfällen lokalt genom nationell och internationell efterfrågan på nya lösningar, säger Marianne Larsson, projektledare för HealthTech Nordic på Innovation Skåne.

En tvåhjulig rullstol som kan köras nästan överallt, en liten apparat som kan användas var som helst och som tillhandahåller viktiga hjärtdata på 60 sekunder och ett elektroniskt journalsystem speciellt designat för afrikanska sjukhus.

Det är exempel på att stärkande e-hälsolösningar från AddMovement, Coala Life och MedCardApps, tre företag som växer snabbt internationellt och som är medlemmar i HealthTech Nordic, Nordens största community för e-hälsoföretag.

Ny forskning på HealthTech Nordic-medlemmarna visar att företagen skapat ca 310 jobb under 2019 och totalt 751 jobb under en treårsperiod. Skulle de 751 arbetstillfällena avse ett enda företag skulle det vara ett av Nordens största. En försiktig uppskattning visar också att de jobb som skapats under treårsperioden har genererat minst 212 MSEK i skatteintäkter.

Forskningen visar också att majoriteten av de jobb som skapas lokalt är av företag som expanderar till nya internationella marknader. En tredjedel av medlemsföretagen rapporterar att de säljer internationellt, tillsammans säljer de nu på alla kontinenter utom Antarktis. De största marknaderna utanför Norden är Storbritannien, Tyskland och USA.

– Vår hjärtmonitor gör livet enklare för människor genom att analysera hjärtat i realtid var du än är. Vi märker en ökande efterfrågan på stärkande e-hälsolösningar, såväl i Sverige som internationellt. Nuförtiden är digitala lösningar och produkter en så naturlig del av samhället och vi förväntar oss att det finns sådana också i hälso- och sjukvården, säger Dan Pitulia, VD för svenska e-hälsoföretaget Coala Life.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>