Stress och oro bakom hjärtinfarkter under jul
Hem undersökning Stress och oro ligger bakom hjärtinfarkter under jul

Stress och oro ligger bakom hjärtinfarkter under jul

Publicerat av: Redaktionen

En ny undersökning från Hjärt-Lungfonden visar att stress och oro ligger bakom ökat antal hjärtinfarkter som inträffar under julen, rapporterade SVT förra veckan.

Varje år dör 5 000 personer i Sverige av hjärtinfarkt och på julafton ökar det dagliga antalet infarkter med 40 procent, bara i Sverige.

Det är något som hälso- och träningsvarumärket Fitbit vill bekämpa och slår ett slag för bättre hjärthälsa 2022.

– Hjärthälsa ett viktigt fokusområde för oss på Fitbit. I höstas stöttade vi Hjärt-Lungfondens insamlingslopp “Vi springer för forskningen” och vi har utrustat våra mest avancerade smartklockor och aktivitetsarmband* med EKG-mätare som kan känna av tidiga tecken på förmaksflimmer, men jag tror att vi kan göra mycket mer, säger Lina Kjällström, nordisk marknadschef på Fitbit.

2 miljoner människor i Sverige lever med någon form av hjärt- och kärlsjukdom. Det är både världens och Sveriges vanligaste dödsorsak, och värst är det vid jul. Enligt en nyligen genomförd undersökning av Hjärt-Lungfonden upplevde 37 procent av patienterna som drabbats av infarkt under julen mer stress och 26 procent kände mer oro under julen än annars. Vad är då sambandet?

– När vi har ett stresspåslag kan det kännas svårt att se vad som var den utlösande faktorn. Om vi lär oss att uppmärksamma tidiga signaler på stress kan vi enklare bromsa innan den slår till, och på så sätt, förhoppningsvis, minska stressens negativa inverkan på våra liv, säger Kjällström.

Stress är en allvarlig riskfaktor vad gäller hjärtsjukdomar, men stress påverkar även humör, sömn, kost och vårt allmänna välbefinnande. Fitbits produkter är skapade för att uppmärksamma tidiga signaler på ökad stress. Med noggrann precision spåras puls, sömn och aktivitetsmönster, och räknas samman i Fitbit Premiums hälsoverktyg Dagsform – daglig poäng som indikerar stresstålighet, uthållighet och energinivå. Syftet är att hjälpa användare att hitta en balanserad livsstil utifrån varje persons egna styrkor och mål.

– Om hjärtat, kroppen och hjärnan ska må bra, behövs både träning och vila. Genom att göra små förändringar i dina dagliga rutiner och hitta metoder som funkar för dig för att minska stress, kan din allmänna hälsa förbättras och i längden kan förhoppningsvis allvarliga hjärt- och kärlsjukdomar förebyggas, säger Kjällström.

Fitbit-Linas trestegsraket för minskad julstress:

Stress och oro bakom hjärtinfarkter under jul

1. Identifiera vad du kan kontrollera  

Vi kan inte kontrollera miljön runt oss – hur vår familj beter sig eller att trafiken förstör våra tidsplaner, eller att julskinkan är slut på ICA. Men det finns sådant som vi har inflytande över, hur vi förbereder oss inför nya utmaningar, dag för dag. Försök hitta några saker du kan göra för att lättare ta dig igenom julhelgen – gå upp tidigare för en stunds meditation, ät en banan innan du sätter dig i bilen, eller sätt ett larm på din Fitbit för att påminna dig att ta två minuters vilopaus mitt på dagen.

2. Spar på resurserna  

Se över tiden som kommer och försök att schemalägga hur mycket tid och energi som du ska lägga på en viss syssla, aktivitet, eller ångestloop. För ditt eget välmåendes skull är det viktigt att inte slösa bort dina resurser på saker som egentligen inte spelar någon roll. Finns det något gammalt groll som ligger och pyr i bakhuvudet? Rensa ut allt som går, lös konflikter innan de uppstår, och släpp taget om det du kan. Framför allt – schemalägg egentid, med såväl träning som vila.

3. Ställ in en stresstimer  

Sätt en timer på två minuter. Fokusera all energi du har på något som stressar dig i stunden och skriv ned dina tankar – antingen på papper eller på en mental post-it. När tiden är slut, skrynkla ihop pappret och kasta det i soptunnan, eller visualisera hur du bränner upp post-it-lappen i bakhuvudet. Detta är även en metod som kan hjälpa dig att sortera i vad det är som du är stressad över, något som ofta kan kännas som en svåridentifierad gröt.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>