Svensk forskning tar sig an dold folksjukdom - genombrott inom luktrehabilitering som kan hjälpa miljontals människor
Hem NyheterForskning Svensk forskning tar sig an dold folksjukdom – genombrott inom luktrehabilitering som kan hjälpa miljontals människor

Svensk forskning tar sig an dold folksjukdom – genombrott inom luktrehabilitering som kan hjälpa miljontals människor

Publicerat av: Redaktionen

Idag lanserar NOSA Plugs AB en ny hälsoinnovation: världens första godkända medicintekniska produkt särskilt avsedd för luktträning.

Utvecklingen har skett i samarbete med ledande forskare vid Karolinska Institutet med ambitionen att avsevärt förbättra livskvaliteten för de en av fyra människor globalt som lider av olfaktoriska nedsättningar.

 Luktförlust: En dold folksjukdom

Det försämrade luktsinnet är en växande folkhälsoutmaning. Redan före pandemin rapporterade en av fem individer om en nedsatt, förvrängd eller helt förlorad förmåga att känna dofter, och dessa siffror har ökat markant efter Covid-19.

“Människans luktsinne har länge betraktats som svagt och oviktigt och negligerats av forskningen. Men det senaste åren har studier visat att vårt luktsinne dels är mycket välutvecklat, dels har stor betydelse för vår hälsa.”, säger Johan Lundström, luktexpert, doktor och forskare på Karolinska Institutet som också varit med och öppnat Sveriges första Lukt-och smakmottagning.

Svensk forskning tar sig an dold folksjukdom - genombrott inom luktrehabilitering som kan hjälpa miljontals människorUtöver mer direkta negativa konsekvenser såsom att inte kunna känna smak på mat, dofta på blommor eller att känna av sin egen kroppslukt kan ett nedsatt eller tappat luktsinne leda till konsekvenser såsom depression, minskad sexlust och undernäring. Dysfunktion i olfaktoriska systemet kan även vara en tidig markör för neurodegenerativa sjukdomar, och en långvarig nedsättning på grund av infektion gör det således svårt att upptäcka dessa tecken tidigt.

Avsaknad av effektiva behandlingsmetoder

Trots att luktnedsättning är ett så utbrett problem med negativa konsekvenser för allmänhälsan har avsaknaden av effektiva behandlingar varit stor. Studier visar att den som lukttränar har i genomsnitt omkring tre gånger högre chans att bli bättre än den som inte gör det. Den traditionella luktträningen, ofta baserad på metoder som att lukta på kryddburkar eller eteriska oljor flera gånger dagligen ofta månader i sträck, är dock tidskrävande och svår att följa konsekvent.

“Problemet med luktträning idag är att efterföljsamheten är låg, det vill säga att man inte orkar hålla på med sin luktträning så länge, vilket gör att många avslutar behandlingen och därmed inte blir hjälpta”, berättar Johan Lundström.

Lansering av världens första CE-märkta behandlingsmetod

För andra sinnesnedsättningar har det funnits hjälpmedel, som hörselskadades cochleaimplantat eller synskadades glasögon. För att möta det omfattande behovet som finns och hjälpa personer som drabbats har NOSA tagit den nya forskningen hela vägen till färdig produkt tillsammans med forskarteam på Karolinska Institutet. Man har tillsammans utvecklat världens första godkända medicintekniska produkt för luktträning bestående av CE-märkta näspluggar som är infuserade med olika dofter. Pluggarna tillåter normal andning och är designade för att möjliggöra passiv träning, det vill säga att du kan luktträna samtidigt som dagliga aktiviteter utförs.

Innovativ app ska stödja användaren

För att ytterligare stödja de drabbade har bolaget även utvecklat en mobilapp i samråd med experter inom luktperception, psykologi samt ÖNH-specialister, för att öka följsamheten genom att optimera behandlingen och användarupplevelsen. Appen har inslag av gamification för att höja motivationen och den schemalägger, visualiserar, skickar påminnelser och ger även feedback – allt utifrån individuella preferenser och prestationer.

Adrian Liljefors, VD för NOSA Plugs AB, kommenterar: “NOSA strävar efter att vara pionjärer och experter på lösningar som utnyttjar näsans funktioner. Vår vision är att förbättra livskvaliteten genom varje andetag. Med NOSA smell training kombinerar vi den senaste teknologin med beprövade vetenskapliga metoder och skapar därmed en ny standard inom luktträning; en modern lösning som vi tror fungerar i människors vardag, och som förhoppningsvis kan hjälpa en stor andel av dem som lider av nedsatt luktsinne.”

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>