Vårdförbundet riktar fortsatt kritik mot det regiongemensamma ramavtal för hyrpersonal inom hälso- och sjukvården som offentliggjordes under måndagen.
Den största problemet är en 12 månaders karens för legitimerade sjuksköterskor, barnmorskor och röntgensjuksköterskor som kommer att göra regionerna till sämre arbetsgivare.
Den kommer göra det svårare för regioner att rekrytera och behålla kompetens och det leder till sämre vård och arbetsmiljö. Det är självklart att vårdens personal ska ha fri rörlighet och rätt att välja sin arbetsgivare, anser Vårdförbundet.
Den 25 april offentliggjordes det regiongemensamma ramavtalet och dess kriterier och prissättning för hyrpersonal inom hälso- och sjukvården. I upphandlingen kräver regionerna att hyrföretagen sätter sin personal i karens om de har arbetat hos regionen inom en tolvmånadersperiod.
– Vår stora stötesten är karensvillkoret. Regionerna måste bli bättre på att själva lyckas anställa och behålla legitimerad personal. Regionerna måste anstränga sig på riktigt för att rätta till grundproblemet – få personal att vilja stanna kvar. Regionerna har alla möjligheter att bli attraktiva arbetsgivare och erbjuda bättre arbetsmiljö och bättre villkor, säger Sineva Ribeiro, ordförande, Vårdförbundet.
Karensregeln är konstruerad som ett absolut förbud mot att bemanningsföretag erbjuder regionen hyrpersonal som under senaste tolv (12) månaderna har varit anställd i regionen i fråga. Regeln är oberoende av om personen har arbetat hos regionen en timme eller på deltid eller på heltid. Vårdförbundet ställer sig kritiskt till den föreslagna karensregeln och har i de lokala MBL-förhandlingar som arbetsgivaren bjudit förbundet till ställt sig oenigt till den.
– Det är självklart att regionerna ska bemanna sin verksamhet med anställd personal. Lika självklart är att medarbetare som är nöjda med sin arbetsmiljö och sina villkor stannar kvar längre hos arbetsgivaren. Situationen är tyvärr den att regionerna har omfattande brist på sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor och det är många som aktivt söker sig bort från regionerna för att få bättre arbetsmiljö och villkor. Medlemmar i Vårdförbundet vill ha ett fungerande professionellt yrkesliv, säger Sineva Ribeiro.
För att säkerställa en god patientsäkerhet och god arbetsmiljö vid tillfälliga toppar och när regionen saknar anställd personal är det dock nödvändigt för regionerna att anlita hyrpersonal. Karensen kommer dock innebära många bekymmer. Karensbestämmelsen skapar inget incitament för regioner att förbättra arbetsmiljön eller villkoren för anställda.
– Tolv månaders karense innebär i stället ett förbud mot att anlita hyrpersonal som har färska och goda kunskaper om verksamheten. Den leder också till att fler kommer att välja bort regioner som arbetsgivare, för att inte begränsa sina framtida möjligheter att välja arbetsgivare. Det här kommer att försvåra för regionerna att få tag på attraktiv kompetens vilket leder till sämre vård och patientsäkerhet. Och inte minst: ännu mer stress för dem som jobbar i verksamheten, säger Sineva Ribeiro.
Vårdförbundet menar att ansvariga regionpolitiker bör tänka sig för att införa regler som begränsar den fria rörligheten på arbetsmarknaden och som leder till att ännu fler sjuksköterskor lämnar yrket. Ansvariga politiker måste i stället våga möta den konkurrens som råder om Vårdförbundets yrkesgrupper och se till att regionerna är så attraktiva arbetsgivare att de kan locka personal av egen kraft, utan tvång.