Årets vinnare av det svenska hälsoexportpriset, Swecare Export Awards 2022
Hem EVENEMANG Årets vinnare av det svenska exportpriset, Swecare Export Awards 2022

Årets vinnare av det svenska exportpriset, Swecare Export Awards 2022

Publicerat av: Redaktionen

Igår presenterade Tobias Lundin Gerdås, statssekreterare Socialdepartementet åt socialminister Lena Hallengren, företagen Elekta och Digital Diabetes Analytics som årets vinnare av det svenska exportpriset “Swecare Export Awards”.

Trots de utmaningar som pandemin inneburit, har vinnarna lyckats påvisa framgångsrika exportsatsningar av svenska produkter, tjänster och kunskaper som förbättrar människors hälsa.

– Årets vinnare av Swecare Export Awards 2022 har båda visat exempel på att snabbt kunna ställa om och hitta nya användningsområden för sina verksamheter. Jag är glad över att vi tillsammans, trots årets stora utmaningar, bidrar till att stärka hälsosystemen i Sverige, och runt om i världen. Detta prisar vi idag, säger statssekreterare Tobias Lundin Gerdås.

Årets vinnare av det svenska hälsoexportpriset, Swecare Export Awards 2022

Swecares ordförande Agneta Karlsson tillsammans med vinnarna Gustaf Salford, VD Elekta och Per-Ola Carlsson, Medicinsk chef och medgrundare, Digital Diabetes Analytics, statssekreterare Tobias Lundin Gerdås och Swecares VD Maria Helling.

I över tio år har Swecare Export Awards årligen delats ut till de företag som med kreativitet, engagemang och räckvidd satt svensk innovation inom hälsa och sjukvård på världskartan. Årets vinnare av det prestigefulla priset har korats av en jury som representerar både branschen och det offentliga Sverige.

Vi är stolta över att få presentera vinnarna av Swecare Export Awards 2022, två priser:

Priskategori: Swecare Export Award

Företag: Elekta
Juryns motivering:
”Vinnaren av Swecare Export Awards 2022 är ett bolag som bygger på en innovation direkt sprungen ur svensk hälso- och sjukvård. Ett från början litet familjedrivet företag som under 50 år lett utvecklingen inom sitt område och nu erbjuder precisionsbaserad, individanpassad strålbehandling. Huvudkontoret ligger i Stockholm och bolagets lösningar har exporterats till ca 120 länder. Bolaget är marknadsledare eller nummer två på samtliga av världens marknader. Man investerar i ett nytt huvudkontor i Hagastaden i Stockholm och ökar kraftigt produktutvecklingen i Sverige, något som förväntas öka den svenska medtech-exporten väsentligt. ”Access4All” är en övergripande målsättning, med en strategi att bidra till att ytterligare 300 miljoner patienter i låg-och medelinkomstländer ska ha tillgång till strålbehandling inom fem år. Försäljningen till låg-och medelinkomstländer har också ökat med över 40% de senaste 4 åren. Elekta är årets vinnare av Swecare Export Awards med stort och växande bidrag till svensk export, fantastisk marknadsåterhämtning efter pandemin och sitt engagemang för allas rätt till bästa möjliga cancervård oavsett var i världen man befinner sig.”

Nominerade i denna kategori: Elekta, Getinge, Zenicor Medical Systems

Priskategori: Swecare Rising Star Award

Företag: Digital Diabetes Analytics
Juryns motivering:
”Årets vinnare av Swecares Rising Star är ett ungt företag som med hjälp av modern teknik adresserar en av de stora folksjukdomarna, diabetes. I en tid då det blivit uppenbart att ett skifte måste ske mot mer hälsoförebyggande insatser, ligger företagets produkt och tjänst väl i tiden. Ett system med förebyggande och hälsoförstärkande fokus som kan spara stora resurser för sjukvården globalt och förbättra livskvaliteten för hundratals miljoner patienter. Lösningen är utvecklad inom den svenska hälso- och sjukvården och tanken är att den ska vara skalbar och applicerbar över hela världen. På ett ambitiöst och strategiskt sätt har man använt sig av den arena som Swecare och andra främjarorganisationer erbjuder och tvekar inte att sida vid sida med stora, välkända svenska bolag marknadsföra sig och se till att få kontakt med beslutsfattare världen över. Juryns val har fallit på Digital Diabetes Analytics för deras innovativa lösning och strategiska sätt att knyta kontakter och skapa samarbeten internationellt.”

Nominerade i denna kategori: Care to Translate, Digital Diabetes Analytics, Scandinavian ChemoTech, Thermaiscan Technology, Tada Medical

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>