Landstinget Dalarna digitaliserar patologi – väljer Sectra
Hem NYHETERCANCERVÅRD Landstinget Dalarna digitaliserar patologi – väljer Sectra

Landstinget Dalarna digitaliserar patologi – väljer Sectra

Publicerat av: Redaktionen

Medicinteknik- och cybersäkerhetsföretaget Sectra  skriver avtal med Landstinget Dalarna gällande IT-lösning för att granska patologibilder digitalt.

Landstinget Dalarna digitaliserar patologi – väljer Sectra 2Sedan tidigare har Landstinget Dalarna även Sectras IT-lösning för att hantera mammografibilder. Patologi- och mammografiavdelningar har ett särskilt nära samarbete inom cancervården. I och med att de nu kommer arbeta i samma system kan de smidigt dela bilder och information med varandra för en effektivare integrerad diagnostik och patientcentrerad vård.

– När vi nu digitaliserar granskningen av patologibilder kommer vi möjliggöra en effektivare cancerdiagnostik genom ett tätare samarbete mellan både patologer och avdelningar.

– Exempelvis kommer arbetet inför och under multidisciplinära ronder förenklas. Sectras leverantörsneutrala lösning innebär dessutom att vi kan använda olika typer av skannrar från olika tillverkare beroende på vilka som gör sig bäst för olika typer av patologibilder, vilket vi ser som en stor fördel i vårt arbete framöver, säger Tibor Tot, verksamhetschef för laboratoriemedicin, Landstinget Dalarna.

Avtalet inkluderar även Sectras lösning för att dela patologibilder och samverka med andra. Det gör att patologer på Landstinget Dalarna smidigt kan dela bilder och samarbeta med patologer som arbetar på andra platser i och utanför landet. Det gör att resurser kan användas effektivare och att de enkelt kan få stöd från subspecialiserade patologer.

Landstinget Dalarna jobbar tätt över olika medicinska avdelningar. I och med att Sectras IT-lösningar för radiologi och patologi bygger på samma tekniska plattform kan medicinska bilder och information smidigt delas mellan avdelningarna. Det underlättar exempelvis arbetet vid multidisciplinära ronder och fördjupar samarbetet mellan avdelningarna, så kallad integrerad diagnostik, vilket är en av huvudkomponenterna för en effektiv cancerdiagnostik.

Varför digital patologi

På en patologiavdelning analyseras vävnadsprover och kroppsvätskor för att hitta orsaken till en patients symptom. Resultaten vägleder diagnos, uppföljning och behandling av olika sjukdomar. Det råder dock stor brist på patologer, samtidigt som en åldrande befolkning och mer specialiserad diagnostik medför att volymerna och kraven på mer specifika svar ökar. Digitalisering av vävnadsprover leder till kortare väntetider, säkrare diagnostik och en effektivare resursanvändning. Medicinska bilder för cancerdiagnostik löper som en röd tråd genom Sectras erbjudande.

Sectras lösningar och digital patologi

För att vårdgivare ska kunna ge en bättre, snabbare och mer patientcentrerad vård erbjuder Sectra system och tjänster för sammanhållen hantering och lagring av alla typer av medicinska bilder. I första hand för stora bilddiagnostiska enheter såsom radiologi, mammografi, kardiologi och patologi, men även inom andra avdelningar där medicinskt bildmaterial används. Eftersom komponenterna är byggda på samma tekniska plattform kan kunder på ett smidigt sätt expandera sin lösning från en enskild avdelning till att bli ett multimediaarkiv (VNA) som stöder all bildhantering.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>