Grace Health är 2019 års vinnare av Sophiastipendiet. Juryns motivering löd:
Med en tydlig vision, en genomtänkt affärsidé och en djup förståelse för målgruppens förutsättningar och behov visar grundarna Thérèse Mannheimer, Estelle Joubert Westling och Roman Jasins hur affärsmässighet, smart teknik och samhällsnytta kan gå hand i hand.
– AI möjliggör att vi kan tillgängliggöra kvinnohälsa i stor skala. Sophiastipendiet är ett bevis på att vi är på rätt spår och vi är så glada för uppmärksamheten! säger Estelle Westling, en av grundarna bakom Grace Health.
– Det pratas mycket om riskerna med AI. Med Sophiastipendiet vill vi bidra till en diskussion där man också ser på AI som en positiv kraft för att skapa samhällsnytta. Grace Health är ett fantastiskt fint exempel på just detta och en värdig vinnare av årets Sophiastipendium!, säger Eric Wallin.
Grace Health, är en chatbot som med hjälp av maskininlärning och ett enkelt användargränssnitt i mobilen har potential att på ett konkret sätt förbättra kvinnohälsan i utvecklingsländer världen över. Här får kvinnorna ett tryggt forum att hämta kunskap, prata och ställa frågor om exempelvis mens, fertilitet och kvinnohälsa – ämnen som annars kan vara tabubelagda.
De övriga två finalisterna var dels appen Alex som hjälper användaren att bli rökfri på två veckor, dels doktoranden och robotutvecklaren Sofia Thunberg som brinner för att öka den sociala acceptansen och kunskapen om AI.
Sophiastipendiet, som initierats av Bisnode, belönar en svensk person, ett företag eller en organisation som på ett påtagligt sätt bidragit till att lösa en samhällsutmaning med hjälp av AI. Stipendiet uppgår till 100 000 kr.
Sophiastipendiets jury består av Ashkan Fardost, Åsa Uhlin, Fredrik Löfgren, Magnus Unemyr, Sofia Breitholz och Eric Wallin.