Nytt läkemedel ska förhindra skador på njurar inför transplantation
Hem NYHETER Nytt läkemedel ska förhindra skador på njurar inför transplantation

Nytt läkemedel ska förhindra skador på njurar inför transplantation

Publicerat av: Redaktionen

Akademiska sjukhuset är först i landet med att utvärdera ett nytt läkemedel som ska förhindra skador på njurar inför transplantation.

Nytt läkemedel ska förhindra skador på njurar inför transplantation 1

Efter organdonation förvaras den uttagna njuren i en perfusionsmaskin innan transplantationen. Njuren ligger i ett slutet system med kyld speciallösning där ett pulserande flöde genereras av maskinen.

Från och med februari i år erbjuds patienter behandlingen inom ramen för en klinisk studie. Detta uppmärksammas med anledning av världsnjurdagen 14 mars.

– Syftet med studien är framförallt att utvärdera säkerheten i renaparin, ett nytt läkemedel som liknar heparin och som hindrar blodet från att levras och därmed kan minska de skador som riskerar att uppstå på njuren under den känsliga tiden mellan uttagande och transplantation. Vi har redan behandlat en patient utan några avvikande händelser, säger Amir Sedigh, sektionschef för transplantation på Akademiska sjukhuset.

Njurtransplantation ses idag som det bästa behandlingsalternativet för patienter med njursvikt i slutstadiet. En av de största utmaningarna är bristen på lämpliga organ för transplantation. Detta har, enligt Amir Sedigh, lett till en förskjutning av kriterierna och att man numera även accepterar organ från äldre avlidna donatorer med en eller flera sjukdomar vilket medför något sämre resultat.

– Trots att tekniken ständigt förbättras och flertalet transplantationer är framgångsrika, kan problem uppstå. Organet kan skadas av inflammatoriska ämnen som frisläpps efter hjärndöd och när blodcirkulationen upphör i samband med att organet tas ut. Detta kan leda till en nedbrytning av kärlväggens insida och, om skadan är större, att njuren inte fungerar initialt. Då får patienten dialys tills organet återhämtat sig. I enstaka fall uppstår en immunologisk reaktion som leder till avstötning, förklarar Amir Sedigh.

Förhoppningen är att det nya läkemedlet ska skydda njuren från skador under transporten tills blodflödet återställts. Total kommer 18 patienter att inkluderas i studien, framförallt på Akademiska sjukhuset men även på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Det är en så kallad dubbelblind studie vilket innebär att varken vårdpersonal eller patient vet om det ges läkemedel eller placebo. Patienterna ska stå på väntelistan för njurtransplantation från avliden donator och vara äldre än 18 år. Man får inte ha någon pågående behandling med blodförtunnande medel och inte haft problem med blodproppar.

– Studier i laboratorium och på djur har visat att renaparin binder till kärlväggarna i njuren och även ger ett tidigt skydd mot de skador som kan uppstå efter transplantation. Till skillnad från vanligt heparin binder det nya läkemedlet lätt till olika sorters ytor. Denna metod används sedan länge inom sjukvården för många olika slags slangar, pumpar och filter som kommer i kontakt med kroppen på olika sätt, men har tidigare inte provats på njurar för transplantation i människa, avrundar han.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>