Sex av tio sjuksköterskor varnar för undermålig läkemedelshantering
Hem MEDICINTEKNIK Ny undersökning från Ivo: Sex av tio sjuksköterskor varnar för undermålig läkemedelshantering

Ny undersökning från Ivo: Sex av tio sjuksköterskor varnar för undermålig läkemedelshantering

Publicerat av: Redaktionen

Läkemedelshanteringen på Sveriges äldreboenden brister på flera områden och är inte patientsäker.

Arbetet delegeras till vård- och omsorgspersonal som saknar behörighet och många patienter får skadlig medicin.

Sex av tio sjuksköterskor varnar för undermålig läkemedelshanteringDet visar en ny undersökning från Ivo.

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) har granskat situationen på Sveriges särskilda boenden för äldre (Säbo) och konstaterar att det finns brister i samtliga granskade 283 kommuner. Ett bristområde är läkemedelshanteringen där var fjärde sjuksköterska uppger att de delegerar iordningställande av läkemedel i dosett till vård- och omsorgspersonal, som ofta saknar den kompetens som krävs och ofta har bristande språkkunskaper. 58 procent av de tillfrågade sjuksköterskorna ser säkerhetsrisker vid sådan delegering av läkemedelshantering.

– Brister i läkemedelshantering har länge varit ett stort problem, särskilt bland våra äldre multisjuka. Det är en stor säkerhetsrisk som leder till allvarliga konsekvenser, inte bara för de drabbade och deras anhöriga utan även för samhället i stort, säger Anders Segerström, vd för medicinteknikbolaget iZafe.

Stor kostnad

Multisjuka äldre använder i snitt närmare tio läkemedel per dag och står för en stor del av akutintagen. Enligt Läkemedelsrådet är fyra av tio akutbesök i Sverige orsakat av felaktig läkemedelsbehandling. Det innebär en kostnad för samhället på 20 miljarder kronor per år. Ivos granskning visar också att var femte patient har läkemedel som bör undvikas bland äldre.

– Det handlar inte bara om allt mänskligt lidande och ekonomiska konsekvenser som orsakas av felaktig läkemedelshantering utan det har också arbetsmiljöpåverkande konsekvenser för många sjuksköterskor. Utöver deras redan pressade arbetssituation tvingas de ofta oroa sig för om medicineringen skett på ett korrekt sett, säger Anders Segerström.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>