Ny metod: Träffa audionomen i mobilen – och prova ut hörapparater digitalt
Hem NYHETERE-HÄLSA Boka ett digitalt möte med audionomen i mobilen – och prova ut hörapparater digitalt

Boka ett digitalt möte med audionomen i mobilen – och prova ut hörapparater digitalt

Publicerat av: Redaktionen

Nu är det möjligt att träffa en audionom, göra hörseltest och få hörapparaterna anpassade – allt på distans.

 Du behöver bara din smartphone.

– Det digitala mötet går till på ungefär samma sätt som om du träffar oss fysiskt på mottagningen. Vi går igenom samma moment, steg för steg, berättar audionomen Magnus Ericsson, en av tre grundare till nystartade AudioLogiska.

Magnus Ericsson, 40, är legitimerad audionom, pappa till två barn (1 och 3 år) och har själv hörapparat sedan ungefär tio år. De lindrar hans tinnitus och får honom att höra så gott som perfekt.– Jag har en ärftlig hörselnedsättning som innebär att jag missar ljud både i diskanten och basen. Utan hörapparaterna kan jag få svårt att hänga med i samtal – som möten på jobbet – och jag blir väldigt trött.

Hans drivkraft är att bidra till att fler svenskar som hör dåligt får rätt hjälpmedel – och därmed ökar sin livskvalitet.
– Har du en hörselnedsättning är det som att hjärnan ständigt måste lägga ett pussel. Det går åt massor av energi för att tolka och försöka förstå. Det är därför du blir så trött.

Hälsorisk att höra dåligt

Att höra dåligt är förenat med hälsorisker, visar forskningen. Risken ökar för ångest, depression, social isolering och extrem trötthet. Nedsatt hörsel är också en riskfaktor för demens. Enligt HRF (Hörselskadades riksförbund) har över 1,5 miljoner svenskar svårt att höra i samtal med andra. Men väldigt många söker inte hjälp, eller dröjer länge innan de tar första steget.

Ny metod: Träffa audionomen i mobilen – och prova ut hörapparater digitalt

Magnus Ericsson

– Jag tror att många tvekar på grund av stigma, man kopplar hörapparater till ålderdom och är rädd för att känna sig ”gammal”. Men jag tror också att det handlar om att det är enklare att kompensera dålig hörsel än till exempel dålig syn. Ser du dåligt är det så definitivt. Hör du illa kan du gå närmre, be personen upprepa sig och höja mobilens eller tv:ns volym. Många börjar också undvika situationer som blir jobbiga för att man inte hör – man väljer att jobba hemma, hoppa över middagen på restaurangen och så vidare.

Upplever du nedsatt hörsel? Gör ett kostnadsfritt hörseltest online: Gör vårt online-hörseltest på tre minuter | Phonak

Snygga och smarta hörapparater

Tre av tio svenskar som hör dåligt har inte sökt hjälp för sina hörselproblem, visar en ny Novus-undersökning, som gjort på uppdrag av Phonak. Men Magnus är optimistisk. Han tror att en ny generation hälsomedvetna svenskar är mer benägna att ta tag i sina hörselproblem. Hörapparaternas tekniska utveckling kan också bidra till att fler börjar använda dem, menar han:

– De är diskreta, snygga och högteknologiska. Dagens hörapparater är smarta och intuitiva och dämpar onödiga ljud, medan de skruvar upp ljuden du behöver höra. De anpassar ljudbilden efter situationen. Jag kan koppla mina till mobilen, till tv:n hemma och till en mikrofon om jag sitter i ett jobbmöte.

Det faktum att vi klär våra öron i hörlurar, headsets, airpods och andra trådlösa lurar, innebär att hörapparater inte sticker ut som förr.
– Hörapparater har börjat påminna designmässigt om andra moderna teknikprylar. Många ser inte att jag har hörappater, eller så tror de att jag har lurar och lyssnar på musik, säger Magnus.

Träffa audionomen digitalt

För att underlätta för fler svenskar att få rätt hjälpmedel har Magnus och hans två kollegor startat AudioLogiska som erbjuder hörapparater online. Mottagningen ligger centralt i Stockholm vid Globen-området. Men kunderna kan lika gärna befinna sig på Mallorca, i Malmö eller på Möja ute i Stockholms skärgård:

– Vi tar emot både digitalt och här på mottagningen. För många är det mycket enklare att ses online. Annars behöver du oftast boka in flera fysiska möten – det kan kännas krångligt och tidsödande. Du kanske börjar med att gå till din husläkare eller vårdcentral och sedan får du remiss till en hörselklinik.

Målet är att de digitala mötena så långt som möjligt ska likna de fysiska.
– Det finns i princip inget som vi kan göra här på mottagningen som vi inte kan göra digitalt. Vi har hög kvalitet på webbkameran, ljussättningen och mikrofonen som gör förutsättningarna optimala för det digitala mötet.

Digitalt hembesök: Så går det till

Som kund börjar du med att boka ett möte. Du får en länk till mötet som du kan ha i mobilen, datorn eller surfplattan.

– Vi börjar med en hörselkonsultation där vi går igenom hur du hör, och vilka behov och önskemål du har. Du får gärna ta med en anhörig i mötet. De flesta som vänder sig till oss har gjort ett hörseltest i någon form som vi tar del av. Har man inte det så går det bra att göra ett test på distans under vår guidning med hjälp av en app i din mobil.

Om audionomen konstaterar att du har en hörselnedsättning, och du vill göra något åt den, skickas passande hörapparater på posten. AudioLogiska erbjuder Phonaks hörapparater som är ledande på världsmarknaden.
– Vi bokar en tid för hörapparatutprovningen online. Under det mötet hjälper vi dig att ladda ner en app i din smartphone. Sedan får du hjälp att steg för steg ansluta hörapparaterna till appen och anpassa dem efter din hörselnedsättning. Vi gör ett utförligt hörseltest via dina hörapparater och kan justera dem efter din individuella hörsel och även ta hänsyn till storleken på just dina hörselgångar – precis som om du varit på plats hos oss, berättar Magnus och fortsätter:

– Därefter provar du hörapparaterna under några veckor innan du beslutar om du vill behålla dem. Vi bokar också ett uppföljningsmöte, och du kan alltid komma i kontakt med oss om du har några frågor eller behöver justera ljudet i hörapparaterna.

Vanligaste kommentaren från era kunder?

– Varför har jag inte gjort det här tidigare! En annan vanlig kommentar är att det var mycket enklare än personen förväntat sig, och väldigt skönt att slippa ta sig till en fysisk hörselmottagning vid varje besök för utprovning eller justering.

Hörapparatutprovning online är nytt i Sverige men vanligare i exempelvis USA.
– Jag är övertygad om att det kommer att växa snabbt i Sverige. Den digitala utvecklingen går snabbt och vi har vant oss vid möten online. Vi märker tydligt att pandemin gjort många mer vana med möten online, även de som aldrig tidigare använt Skype eller Teams.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>