Medtech4Health bidrog till FDA-godkännande för cancerinnovation
Hem NYHETERCANCERVÅRD Medtech4Health bidrog till FDA-godkännande för cancerinnovation

Medtech4Health bidrog till FDA-godkännande för cancerinnovation

Publicerat av: Redaktionen

Micropos Medical är ett västsvenskt innovationsföretag grundat 2003 av fyra professorer i onkologi efter att de utvecklat en ”tumör-GPS” som i realtid förbättrar precisionen vid strålning av cancertumörer.

Det är Micropos senaste tillskott i produktfamiljen, RayPilot HypoCath, som i september blivit FDA-godkänd med hjälp av finansiering från Medtech4Healths utlysning för Kompetensförstärkning i småföretag.

Medtech4Health bidrog till FDA-godkännande för cancerinnovation

Foto: ägs av Micropos Medical och visar deras senaste produkt RayPilot HypoCath.

Hej Thomas Lindström, CEO på Micropos Medical, grattis till godkännandet! Ni fick ju för en tid sedan medel ur vår utlysning som syftar till att hjälpa småföretag att ta in experthjälp. På vilket sätt har medlen använts?

– Tack! De medel som vi fick i utlysningen gav oss möjligheten att anlita experter på området både här i Sverige och i USA. Det har nu resulterat i att vår senaste produkt RayPilot HypoCath blivit FDA-godkänd, säger Thomas. Även om vi nu uppnått ett stort mål har det regulatoriska arbetet egentligen bara påbörjats. Vi har nu fått en betydligt större kunskap inom företaget på det här området och vi står i startgroparna för att anställa ytterligare en person och fortsätta det här arbetet, till exempel med vår anpassning till MDR och med FDA-tillägg.

Vilken skillnad kan er innovation göra?

– Ett problem vid strålbehandling av prostatatumörer är att prostata rör på sig- även under pågående behandling, säger Thomas. Det kan handla om så mycket som 2-3 millimeter, vilket kan leda till att man missar en del av tumören eller att man skadar frisk vävnad runt prostata. Genom att hålla koll på tumörens exakta position i realtid kan vår produkt se till att behandlingen blir mer precis och därmed också mer effektiv, men också leda till färre skador på den friska vävnaden. Våra studier visar också att användandet av vår produkt leder till betydligt färre behandlingstillfällen för patienten, vilket minskar både patienternas lidande och vårdens kostnader.

Hur fungerar tekniken?

– Vår senaste produkt RayPilot HypoCath används som en vanlig urinkateter, men har en inbyggd sändare. Sändaren skickar uppdatering om tumörens position upp till 30 gånger per sekund till en liten mottagare som kan fästas på britsen. Mottagaren ansvarar för att skicka informationen vidare till ett program som kan presentera prostatans position i realtid för den som ansvarar för behandlingen.

Hur ser framtiden ut?

– Våra produkter är CE-godkända och används redan idag vid behandling av prostatacancer, men tekniken har också mycket stor potential att i framtiden användas för att lokalisera och avgränsa även andra tumörer. Exempelvis tumörer i livmoder och äggledare. Därför är det så viktigt med den hjälp som finns att få, exempelvis för att ta in extra resurser som vi nu kunde göra, avslutar Thomas Lindström.

Kontakta oss på Medtech4Health direkt för mer information om Kompetensförstärkningsutlysningen, som är en utlysning med flera ansökningsperioder över året. Nästa ansökningstillfälle stänger den 30 september. Här kan du läsa mer om utlysningen:

Finansiering – Kompetensförstärkning i småföretag – Medtech4Health

Vi gratulerar återigen Micropos Medical till FDA-godkännandet och önskar dem stort lycka till i kampen mot cancer!

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Vill ni veta mer om innovationen kan ni kontakta Micropos Medical direkt:
Enables hypofractionated radiotherapy for prostate cancer | Micropos Medical

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>