Låt föräldrarna vara med
Hem HÄLSA Låt föräldrarna vara med på intensivvårdsavdelning

Låt föräldrarna vara med på intensivvårdsavdelning

Publicerat av: Redaktionen

Internationell studie visar på vikten av föräldrarnas närvaro vid intensivvård av barn

När ett barn hamnar på en barnintensivvårdsavdelning bjuds föräldrarna sällan in att närvara vid kritiska situationer.

En ny studie visar på de positiva effekterna av föräldrarnas närvaro när deras barn vårdas på intensivvårdsavdelning.

 

Positiva effekter av föräldrarnas närvaro

När barn läggs in på för vård på en barnintensivvårdsavdelning är föräldrar ofta inte närvarande i kritiska situationer, både på grund av bristande riktlinjer och organisatoriska brister.

Låt föräldrarna vara med

Närbild på liten nyfödd pojke som vårdas på intensivvårdsavdelning på Skånes universitetssjukhus i Lund efter stor hjärtoperation. Mamman syns delvis i bakgrunden. Foto: Mostphotos

– Vår studie syftade till att undersöka vårdpersonals förståelse för att låta föräldrar vara närvarande i kritiska situationer. Trots kunskap om de positiva effekterna av föräldrarnas närvaro avvisar personalen ofta föräldrar på grund av otrygghet och rädsla att något ska gå fel för patienten, förklarar Janet Mattsson, specialistsjuksköterska inom intensivvård, docent och lektor vid Röda Korsets Högskola och en av forskarna bakom studien.

 

Riktlinjer för nära relationer saknas internationellt

Internationellt finns det väldigt få riktlinjer för hur nära relationer kan tas om hand på en barnintensivvårdsavdelning. I en internationell studie har forskarna intervjuat vårdpersonal, både läkare och sjuksköterskor. Resultatet visar att vårdpersonalens i huvudsak är positiva till att föräldrarna finns på plats, men att deras närvaro ofta har lägre prioritet än barnets medicinska tillstånd och att vårdpersonalen är orolig för att göra fel. Brist på resurser inom teamet och rädsla för att föräldrar ska bli en störning eller distraktion angavs som de främsta skälen till att inte låta föräldrar vara närvarande.

– Det är hälso- och sjukvårdspersonalen som har makten att avgöra om föräldrar får närvara i kritiska situationer. Först när en förälder själv kräver att vara med slår det högre än besluten som tas av vårdpersonal. Föräldrar bör dock vara närvarande i kritiska situationer eftersom det minskar stress och osäkerhet och är fördelaktigt för både barn och föräldrar, säger Janet Mattsson.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>