Hem NYHETERFORSKNING Ny forskning: LED belysning kan skada din syn

Ny forskning: LED belysning kan skada din syn

Publicerat av: Redaktionen

Det så kallade ”blå ljuset” i LED-belysning kan skada ögat och störa den naturliga sömnrytmen, slog franska forskare fast nyligen.

Ny forskning: LED belysning kan skada din syn 3Nya rön bekräftar tidigare oro för att intensivt och kraftfullt LED-ljus kan leda till att man får sämre syn. I en 400-sidors rapport meddelade man att den rekommenderade tiden man bör vistas i ljuset av en LED-lampa bör minskas dramatiskt, även om så låga nivåer sällan kommer att hållas i hem och på arbetsplatser.

Rapporten gjorde skillnad mellan att utsättas för ljus från högintensiva LED-lampor och lågintensiva. Lågintensivt ljus bevisades vara mindre skadligt, men kan även det vara tröttande för ögonen, vilket kan leda till försämrad syn på sikt. Man bör undvika att titta rakt in i lamporna och bara tända lampor när det är absolut nödvändigt. Detta sparar dessutom pengar och är bättre för miljön.

LED-teknologin har slagit stort på marknaden det senaste årtiondet och kommer utgöra 60% av marknaden i slutet på nästa år enligt vissa beräkningar. LED använder endast en femtedel av vad en traditionell glödtrådslampa gör, och har prisats för att den är så kostnadseffektiv och miljövänlig.

Lamporna håller många fler timmar än sina föregångare och är billiga. De största producenterna är GE Lighting, Osram och Philips.

Stör sömnrytmen

LED-lampor används både i hem och för gatubelysning, såväl som i kontor och industrier. De återfinns också i billyktor, ficklampor och leksaker.

Mobiltelefoner, plattor och laptops med LED-skärmar utgör inte en risk för ens ögon eftersom deras ljusnivå är mycket lägre jämfört med lampor vars enda uppgift är att lysa upp.

Men även om de inte skadar dina ögon så utgör de en annan hälsofara. De kan störa din naturliga sömnrytm. Barn och ungdomar vars ögon inte är fullt utvecklade är särskilt sårbara.

På senare år har man upptäckt att brist på sömn har samband med många kroniska sjukdomar och hälsoproblem. Man kan till exempel få diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och till och med vissa typer av cancer om man inte sover ordentligt.

Dessutom kan LED-ljus ge en huvudvärk och trötta ut synen och därför göra att man löper högre risk för att råka ut för en olycka, till exempel om man kör bil.

Det är framför allt blått ljus som bör undvikas, särskilt innan det är dags att sova på kvällen. Blått ljus piggar upp oss alldeles för mycket. Om man gärna vill använda sin telefon eller platta innan man sover bör man sätta på ”nightshift”-läget och sänka ljuset på skärmen så mycket som möjligt.

Om det går är det bäst att undvika att använda teknologin åtminstone en timme innan man går och lägger sig och att tända lampor som ger gult sken som inte piggar upp en på samma sätt.

Det kan också vara nödvändigt att skaffa sig mörkläggningsgardiner eller sova med ögonmask för att hindra att gatlyktorna utanför stör ens nattsömn. Även om man upplever att man sover gott kan man få mycket bättre sömnkvalitet av att se till att det är helt mörkt i sovrummet.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>