Hem LIVSSTIL Så undviker du att bli utbränd genom att byta jobb

Så undviker du att bli utbränd genom att byta jobb

Publicerat av: Redaktionen

Utbrändhet har blivit en folksjukdom och allt fler trillar dit. Ibland verkar det som om utbrändhet kan drabba i princip vem som helst – till och med, eller inte minst, den som tycker det är riktigt kul att jobba. För faran finns ofta just där, att det är så roligt att jobba och det ger så mycket att du bara vill ha mer och mer.

Så undviker du att bli utbränd genom att byta jobb 4Men till slut blir själva belastningen för hög, och då säger kroppen ifrån. Här ska vi titta närmare på några konkreta tips angående hur du undviker att bli utbränd. Vi ska särskilt fördjupa oss i möjligheterna att byta jobb för att undvika utmattning.

Byt jobb i tid

Det mesta går att påverka i en positiv riktning genom att förändra sin inställning eller sin livsstil. Men ibland är det faktiskt själva arbetet det är fel på. Din chef kanske ställer orimliga krav på dig, eller så är din arbetsbelastning alldeles för hög utan att du kan påverka situationen. Då gäller det att byta jobb i tid innan det har gått för långt.

Det kan även finnas andra faktorer som gör det motiverat att söka ett nytt jobb. Dina arbetsuppgifter kanske inte passar dig som person, du kanske känner att det borde finnas någon annan som gör dina arbetsuppgifter mycket bättre än du. Känner du ångest på söndagskvällen när du tänker på att du ska till arbetet på måndag morgon? Det är en tydlig varningssignal som du bör ta på allvar.

Det är viktigt att arbetet känns meningsfullt, att det du gör spelar roll och att du får den uppmärksamhet du förtjänar. Att arbeta med att sälja meningslösa produkter eller tjänster bara för att företagets redan rika ägare ska tjäna ännu mer pengar kan kännas hopplöst. Däremot kan det finnas fantastiskt meningsfulla arbeten som handlar om att förenkla och förbättra människors liv. Känslan av mening kan vara avgörande för att du ska trivas.

Så underlättar du ditt arbetssökande

Att söka ett nytt jobb kan vara ansträngande i sig. Men om du vantrivs på ditt nuvarande jobb kan det vara enda vägen till ett hälsosammare och långsiktigt hållbart liv. Det finns en rad saker du kan göra för att det ska kännas lättare att söka jobb. Bland annat kan du använda mallar för dina ansökningshandlingar.

När du byter jobb behöver du bra ansökningshandlingar för att ha en chans. Om du redan är på gränsen till utarbetad och vill underlätta arbetet med att ta fram ett snyggt och professionellt CV kan du se alla cv-mallar här. Det finns mallar för olika yrkeskategorier och du kan dela dina ansökningshandlingar digitalt med hjälp av en länk.

Digitala ansökningshandlingar är framtiden och det finns verkligen fördelar med att använda sig av digitala mallar online. Du kan snabbt och lätt byta utseende på ditt CV och anpassa det efter det specifika jobb du söker. Dessutom har du alltid dina uppgifter sparade på ett säkert ställe och det är lätt att gå in och uppdatera dina uppgifter när du behöver det.

Andra sätt att undvika utbrändhet

Så undviker du att bli utbränd genom att byta jobb 5Självklart finns det fler sätt – förutom att byta jobb – att undvika att bli utbränd. Något av det mest grundläggande är att våga vara kommunikativ och rak med hur du mår. Det är det enda sättet att ge andra chansen att hjälpa dig. Vissa människor tar mer energi än vad de ger. Undvik dessa personer tills du mår bättre. Kanske finns det någon särskild på ditt jobb eller i ditt privatliv som du mår dåligt av att träffa.

Ingenting blir någonsin perfekt. Glöm allt vad 100% heter. För att orka ett helt arbetsliv gäller det att ha rimlig ambitioner och rimliga krav på sig själv. Du kommer att göra en hel del fel på vägen, det gör alla. Acceptera det och gå vidare.

Se till att träna regelbundet, ät bra mat och vila ofta. God sömn är också avgörande för att undvika att bli utbränd. Det mentala och det fysiska hänger ihop och det gäller att ta hand om sin fysiska hälsa för att den psykiska hälsan ska hållas i balans.

Lycka till!

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>