AI Medical Technology tar in 7 msek för att med Artificiell Intelligens (AI) hjälpa patienter och sjukvården till träffsäkrare och snabbare diagnoser av hudcancer.
Hem AI AI Medical Technology tar in 7 msek för att med AI hjälpa patienter och sjukvården till träffsäkrare och snabbare diagnoser av hudcancer

AI Medical Technology tar in 7 msek för att med AI hjälpa patienter och sjukvården till träffsäkrare och snabbare diagnoser av hudcancer

Publicerat av: Redaktionen

Hudcancer är ett snabbt växande problem.

Allt fler personer drabbas och årligen i Sverige får ca 4500 personer diagnosen malignt melanom, den allvarligaste formen av hudcancer.

AI Medical Technology utvecklar ett AI-baserat system för att diagnostisera hudcancer med högre träffsäkerhet än traditionella metoder.
AI Medical Technology tar in 7 msek för att med Artificiell Intelligens (AI) hjälpa patienter och sjukvården till träffsäkrare och snabbare diagnoser av hudcancer.Idén till bolaget AI Medical Technology kom för ett antal år sedan då Christoffer Ekström och hans dåvarande flickvän besökte vården för att undersöka en av hennes hudförändringar. Hudförändringen diagnostiserades som godartad, men paret kände trots allt att något kunde vara fel. De stod på sig och en bit hud skickades till labbet för analys.  Veckor senare kom beskedet – analyserna i labbet visade att det var cancer, malignt melanom. Mot bakgrund av dessa händelser startade Christoffer Ekström och övriga grundare företaget AI Medical Technology  som ska hjälpa medicinsk personal att snabbare, säkrare och effektivare diagnostisera  hudcancer med hjälp av artificiell intelligens.

“Kämpat stenhårt för att ta företaget till nästa nivå”

Christoffer Ekström, VD, berättar:  “Teamet har under de senaste två åren arbetat stenhårt och metodiskt för att bygga teknologin och få den att fungera. Nu har vi lyckats få in rätt investerare i bolaget och med deras pengar och deras hjälp kan vi ta bolaget till nästa nivå. Nästa steg blir att validera teknologin i kliniska studier och gå mot kommersialisering ”

Begränsad erfarenhet och resurser inom vården begränsar träffsäkerhet och tidig upptäckt Primärvården spelar en avgörande roll för att upptäcka misstänkta maligna melanom i tidiga skeden. Patienters chanser till överlevnad ökar dessutom med tidigare upptäckt. Begränsad tid, erfarenhet,  och utbildning vid undersökning av hudförändringar kan leda till felaktiga diagnoser. Vilket kan leda onödiga kostnader för vården och samhället och i värsta fall att patienten avlider.

Revolutionerande AI teknologi för att diagnostisera hudcancer med hög träffsäkerhet

AI Medical Technology har precis avslutat en nyemission på 7 msek som ska gå till kliniska studier och kommersialisering av deras diagnostiska AI beslutsstöd Dermalyzer. Teknologin bygger på “Convolutional Neural Networks”,  de vill säga djupa neurala nätverk som är en slags artificiell intelligens. Nätverken (AI) har utvecklats till att känna igen bilder på godartade och elakartade hudförändringar.  Teamet bakom lösningen är stolta och glada över att nu få lyfta tekniken till nästa intensiva skede av bolagets utveckling. Dermalyzer har i experimentell miljö uppvisat mer träffsäker diagnostisk förmåga än traditionella metoder och konkurrerande teknologier. Tekniken möjliggör för snabbare diagnoser, från några veckor till några sekunder. Företaget är med sin kommande kliniska studie bland de första i världen att testa hudcancerdiagnostik med AI på patienter i primärvården.

“Framtidens vård är en kombination av människa och artificiell intelligens”

Teamet är ett ungt entreprenörsdrivet team från flera länder och yrkesområden. Tillsammans har de utvecklat Dermalyzer, en medicinteknisk lösning vilken som ger diagnostiskt beslutsstöd till medicinsk personal vid undersökning av hudcancer. Tekniken har även möjlighet att hjälpa primärvården att effektiviseras genom bättre resursutnyttjande och minskade kostnader. Teamet tror dock på att bästa diagnostiska resultatet erhålls genom att kombinera mänsklig yrkeserfarenhet med artificiell intelligens. “Framtidens vård är en kombination av människa och artificiell intelligens“ säger Christoffer Ekström.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>